Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές στον απόηχο της έντασης ΗΠΑ-Ιράν

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές στον απόηχο της έντασης ΗΠΑ-Ιράν

Με αρνητικά πρόσημα διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, στον απόηχο της κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν. Ο κίνδυνος πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης αυξάνεται σταθερά από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, το 2015.

 

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρά την άνοδο που παρουσίασε στην πρωινή συνεδρίαση, τώρα υποχώρησε κατά 0,4%. Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,13% και κινείται στις 5.528 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε επίσης 0,23% στις 7.407 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε στις 12339 μονάδες με αρνητική τάση.

Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέκαμψαν, διαπραγματεύοντας περίπου 1% υψηλότερα καθώς αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου. Το αργό πετρέλαιο Brent ξεπέρασε τα 65$ το βαρέλι υπό τον φόβο οι ΗΠΑ να ξεκινήσουν στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν που θα διαταράξει τις εξαγωγές πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.

Στο Λονδίνο, η IQE προειδοποίησε την Παρασκευή ότι τα έσοδα θα είναι ασθενέστερα από τα αναμενόμενα για το οικονομικό έτος 2019. Η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει πλακίδια ημιαγωγών για μάρκες που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα της Apple, μεταξύ άλλων, εξέδωσε την προειδοποίηση για τα έσοδα, καθώς οι περιορισμοί των Η.Π.Α. στην Huawei προκάλεσαν μεγαλύτερες καθυστερήσεις παραγγελιών. Οι μετοχές της IQE υποχώρησαν πάνω από 26%, προκαλώντας τη μετατόπιση άλλων ευρωπαϊκών αποθεμάτων ημιαγωγών.