Στη Wall η σκυτάλη του sell off

Στη Wall η σκυτάλη του sell off

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν σήμερα οι βασικοί δείκτες στη Wall Street με τον Dow να χάνει 160 μονάδες καθώς εντείνονται και πάλι ανησυχίες για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο μετά την ανακοίνωση του Ντ. Τραμπ για νέους δασμούς 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων η οποία «ανατίναξε» την εμπορική ανακωχή μεταξύ των δύο οικονομιών, με τις διαπραγματεύσεις να είναι σε εξέλιξη. 

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Οι εμπορικές συνομιλίες συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι ΗΠΑ θα αρχίσουν, από την 1η Σεπτεμβρίου, να επιβάλλουν έναν μικρό επιπρόσθετο δασμό 10% στα εναπομείναντα κινεζικά αγαθά και προϊόντα που έρχονται από την Κίνα στη χώρα μας, αξίας 300 δισ. δολαρίων. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα 250 δισ. δολάρια που επιβαρύνονται ήδη με δασμό 25%».

Η απάντηση της Κίνας ήρθε σήμερα το πρωί, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να καλεί τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες τους, να αναλάβουν κάποια ευθύνη και να επανέλθουν στο σωστό δρόμο για την επίλυση του εμπορικού πολέμου. 

Ο Ντ. Τραμπ αναμένεται να κάνει νέα ανακοίνωση για το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα (στις 20:45 ώρα Ελλάδας). 

Σ'' αυτό το κλίμα, απώλειες κατά 1,00% καταγράφει ο βιομηχανικός Dow Jones στις 26.316 μονάδες ενώ σε ανάλογο κλίμα κινείται και ο S&P 500 που υποχωρεί κατά 1,11% στις 2.920 μονάδες.

Τέλος, αρνητικό πρόσημο εμφανίζει και ο τεχνολογικός Nasdaq που χάνει κατά 1,71% στις 7.972 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα, η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε άλλες 164.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία σε μια ένδειξη  μιας ισχυρής αγοράς εργασίας των ΗΠΑ που δείχνει ελάχιστα σημάδια επιδείνωσης, ακόμη και αν αντιμετωπίζει «σκληρότερες» προκλήσεις από ό, τι πριν από ένα χρόνο από τις συνεχιζόμενες εντάσεις με την Κίνα.

Όπως αναφέρει το Marketwatch, η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε άλλες 164.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο σε σχέση με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από την MarketWatch που ανέμεναν αύξηση κατά 171.000 θέσεις.

Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7% και κοντά σε ένα χαμηλό 50 ετών γεγονός που αποδεικνύει περισσότεροι άνθρωποι εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό σε αναζήτηση εργασίας, ανέφερε η κυβέρνηση.