Στις 920 μονάδες το Χρηματιστήριο με νέα υψηλά 5ετίας

Στις 920 μονάδες το Χρηματιστήριο με νέα υψηλά 5ετίας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε νέα υψηλά πέντε ετών έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο πιάνοντας μάλιστα και το όριο των 920 μονάδων. Παράλληλα «ασφάλισε» ακόμη περισσότερο το κομβικό επίπεδο των 900 μονάδων, οδεύοντας με επιβλητικό τρόπο προς την ολοκλήρωση ενός έτους που αποδείχτηκε μακράν το καλύτερο της τελευταίας 20ετίας.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκληρώνει το έτος ευρισκόμενο στην κορυφή του κόσμου από πλευράς αποδόσεων, με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 50,1% και τον τραπεζικό δείκτη +101,33%!

To κλείσιμο στις 920 μονάδες αφήνει άριστες τεχνικές παρακαταθήκες για τη συνέχεια, καθώς η αγορά δείχνει ότι θέλει να κατοχυρώσει την ευρύτερη περιοχή των 900 – 910 μονάδων, ξεκινώντας με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς το νέο έτος.

Η δυναμική κίνηση πάνω από τις 900 – 910 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο, έρχεται σε μια εποχή με εξελίξεις στις τράπεζες, με σημαντικές ΑΜΚ να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, διαρκή ρεκόρ στα ομόλογα, αύξησης της ρευστότητας στις επενδύσεις, σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις και θετικές αναλύσεις από ξένους οίκους.

Με τις διεθνείς αγορές να ολοκληρώνουν το έτος σε νέα ιστορικά υψηλά ή σε πολυετή ρεκόρ και με «συγκομιδή» που είχαν χρόνια να δουν, το κλίμα είναι άκρως υποστηρικτικό και για το ελληνικό χρηματιστήριο που έκλεισε την Παρασκευή σε νέα υψηλά 58 μηνών, καθώς σ' αυτά τα επίπεδα ήταν ξανά το Φεβρουάριο του 2015.

Παράλληλα και ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις έως το φινάλε του έτους, με τη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης να ολοκληρώνεται δύο ώρες νωρίτερα, το Χ.Α. δείχνει ότι θα κλείσει θετικά και το μήνα Δεκέμβριο, πετυχαίνοντας το ιστορικό ρεκόρ των 11 ανοδικών μηνών σε μια χρονιά, καθώς μόνο ο Αύγουστος (-3,54%) ήταν διορθωτικός!

Είναι εντυπωσιακό ότι το μήνα Δεκέμβριο η αγορά έβγαλε... ανώδυνα δύο αυξήσεις κεφαλαίου (Lamda Development – Briq Properties), με την ΑΜΚ της Lamda να είναι η 4η μεγαλύτερη στην ιστορία του Χ.Α. και όμως η αγορά δεν «στέγνωσε» από ρευστότητα, απεναντίας οι τζίροι ήταν ικανοποιητικοί καθ'' όλη τη διάρκεια του μήνα.

Η αγορά έδειξε εξαιρετική ανθεκτικότητα σήμερα κρατώντας και με το παραπάνω τα πολύ μεγάλα κέρδη από το ράλι της Δευτέρας, και μετά το πρώτο 5ωρο όπου έγινε σε ήπιους τόνους διαχείριση κεκτημένων, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, εν μέσω πλήρης αναχαίτισης των πωλητών!

Παράλληλα, άκρως υποστηρικτικό είναι και το διεθνές κλίμα, καθώς και οι τρεις δείκτες της Wall Street κινούνται (και σήμερα) σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να έχει ξεπεράσει τις 9.000 μονάδες (!!), έχοντας ράλι άνω του 35% φέτος!

Παράλληλα, θετικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το γαλλικό CAC να έχει ξεπεράσει τις 6.000 μονάδες και το γερμανικό DAX να βρίσκεται πάνω από τις 13.300 μονάδες, όχι πολύ μακριά – σε ποσοστό – από το ιστορικό υψηλό του. Επίσης, σε νέο ιστορικό ρεκόρ βρίσκεται σήμερα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 που βρίσκεται στις 419 μονάδες, έχοντας άνοδο άνω του 24% φέτος, που είναι η καλύτερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας!

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, ο Γ.Δ. του Χ.Α. έκλεισε στις 920,54 μονάδες με άνοδο 0,88% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ήταν στις 911,58 μονάδες, λίγο μετά τις 11:15 π.μ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.306,00 μονάδες με άνοδο 0,80% που είναι νέα υψηλά πολλών ετών και πλέον δείχνει να κατοχυρώνει την ευρύτερη ζώνη των 2.250 – 2.270 μονάδων, που εδώ και χρόνια δεν μπορούσε να υπερβεί ώστε να βοηθήσει και το Γ.Δ. στην αλλαγή επιπέδου.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 885,09 μονάδες με άνοδο 1,68%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.201,55 μονάδες με άνοδο 0,21%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 37,89 εκατ. ευρώ, κατά πολύ μειωμένη έναντι προηγούμενων ημερών, δεδομένου ότι είμαστε σε εορταστική περίοδο.

Κέρδη κοντά στο 4% είχε ο ΟΛΠ, άνω του 3% ενισχύθηκε η Eurobank και η ΓΕΚ Τέρνα, άνω του 2% οι Lamda Development και η ΔΕΗ, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Viohalco και Fourlis. Σε αρνηιτικό έδαφος έκλεισαν μόνο οι Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ.

Στον Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή. Κέρδη είχαν τίτλοι όπως Cenergy Holdings, Autohellas, Intracom Holdings, Έλτον, Quest Συμμετοχών, Profile, AVAX, Κέκροπας και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ υποχώρησαν οι MIG, ΙΑΣΩ, Intralot, ΟΛΘ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης και Attica Bank. Στο σύνολο της αγοράς, 64 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 40 με πτώση.