Στις 900 μονάδες το ΧΑ με στήριξη από Μυτιληναίο – Ελλάκτωρ

Στις 900 μονάδες το ΧΑ με στήριξη από Μυτιληναίο – Ελλάκτωρ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην περιοχή των 900 μονάδων προσπαθεί να «πατήσει» σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαιώνοντας ότι είναι μπροστά στο στοίχημα που θα αλλάξει επίπεδο την αγορά και θα την ξεμπλοκάρει από το στενό εύρος διακύμανσης των τελευταίων μηνών, βρίσκοντας και σήμερα στηρίξεις σε ισχυρά blue chips όπως Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ κ.α.

Σήμερα ολοκληρώνεται χρηματιστηριακά και ο μήνας Νοέμβριος ο οποίος – όπως φαίνεται – θα είναι ο 10ος ανοδικός μήνας στους έντεκα έως τώρα του 2019, κάτι που από το 2000 που κρατάει στοιχεία ο αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης δεν έχει ξανασυμβεί. Θυμίζουμε ότι ο μοναδικός διορθωτικός μήνας φέτος ήταν ο Αύγουστος όπου ο Γ.Δ. είχε πτώση 3,54%.

Η αγορά λοιπόν σήμερα βρίσκεται σε προσπάθεια υπέρβασης των προηγούμενων υψηλών της που τυγχάνει να είναι και υψηλά τεσσεράμισι ετών, οπότε μένει να δούμε αν θα καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 900 μονάδες.

Κεντρικός καταλύτης για τη στήριξη που λαμβάνει ο Γ.Δ. τελευταία είναι ο δείκτης της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης και κορυφαία μη τραπεζικά blue chips της αγοράς που βρίσκονται σε momentum βελτίωσης της εικόνας τους, εν μέσω θετικών ειδήσεων και μεγάλης κινητικότητας ευρύτερα.

Οι κάνουλες της διεθνούς ρευστότητας έχουν ανοίξει για την Ελλάδα και κατ' επέκταση για τις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης του κόστους δανεισμού τους, μέσω μπαράζ εκδόσεων ομολόγων, είτε καινούριων, είτε επανεκδόσεων προηγούμενων με πιο βελτιωμένα επιτόκια.

Την περασμένη εβδομάδα βγήκε ο Μυτιληναίος για πρώτη φορά στις διεθνείς αγορές αποκομίζοντας με σχετική ευκολία 500 εκατ. ευρώ, σήμερα ανακοίνωσε η Ελλάκτωρ ότι θα προβεί σε έκδοση διεθνούς ομολόγου έως 600 εκατ. ευρώ, ομόλογο 200 -300 εκατ. ευρώ θα εκδώσει στο πρώτο τρίμηνο και η Lamda Development για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού, ενώ αυτό το δρόμο θα ακολουθήσει και ο ΟΠΑΠ.

Η χώρα μετά από πολλά χρόνια στο «γύψο» της κρίσης βγαίνει σταδιακά στο διεθνές προσκήνιο, οπότε οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να κερδίσουν κάτι από την τεράστια διεθνή ρευστότητα.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και παρ' ότι το Χ.Α. έχει ράλι κοντά στο 47% φέτος, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 900 μονάδες με οριακές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 23 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε βελτιωμένο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας.

Ισχυρή στήριξη στο Γ.Δ. και στον FTSE 25 δίνουν μετοχές όπως Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ που ενισχύονται περί το 3%, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι ΟΠΑΠ (στα 11,10 ευρώ με νέα υψηλά 22 μηνών), ΕΧΑΕ, ΔΕΗ (νέα υψηλά πολλών ετών τας 3,23 ευρώ με άνοδο 150% φέτος), Viohalco, Πειραιώς, ΕΛΠΕ κ.λπ.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται τίτλοι όπως Eurobank, Jumbo, Titan, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola HBC και Εθνική.

Στο χώρο του Mid Cap ανοδικά κινούνται μετοχές όπως AVAX (+2,96%), Profile, MLS, Κρι Κρι και Ικτίνος, ενώ υποχωρούν οι Intrakat, Intralot, Πλαίσιο, Quest Συμμετοχών και Attica Bank. Στο σύνολο της αγοράς, 46 μετοχές ενισχύονται έναντι 37 που υποχωρούν.

Μένει να δούμε αν η αγορά θα μπορέσει να κρατήσει έως το φινάλε την περιοχή των 900 μονάδων, δεδομένου ότι σήμερα έχουμε και τη λήξη Νοέμβρη και 11μήνου.