Στήριγμα από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Mid Cap στο Χρηματιστήριο

Στήριγμα από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Mid Cap στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση απόλυτης ισορροπίας δυνάμεων τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο της αγοράς ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ συνεχίστηκαν οι κινήσεις τακτικής προσαρμογής, συσσώρευσης, επιλεκτικών πονταρισμάτων αλλά και περαιτέρω συγκέντρωσης δυνάμεων με στόχο την αλλαγή επιπέδου.

Το κλίμα από το εξωτερικό είναι βελτιωμένο καθώς τα χρηματιστήρια απανταχού έχουν «επιστρέψει» με επιβλητικό τρόπο, πιστοποιώντας ότι η ρευστότητα είναι τεράστια και η επένδυση σε μετοχές η πιο προσφιλής επενδυτική επιλογή που παρέχει η επενδυτική βιομηχανία.

Οι αγορές, δείχνουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στις γεωπολιτικές εξελίξεις και σ' όλες τις άλλες αρνητικές ειδήσεις όπως στο ενδεχόμενο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, δείχνοντας ότι «υπολογίζουν» μόνο τις θετικές ειδήσεις σ'' αυτή τη συγκυρία, ή τις ειδήσεις που «χτίζουν» στο momentum. Βεβαίως, η πρόσφατη διόρθωση ήρθε υπό την απειλή της γενίκευσης του εμπορικού πολέμου που – έως τώρα – είναι ο μοναδικός και απόλυτος καταλύτης που δύναται να χαλάσει το παγκόσμιο momentum.

Όμως, η εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Αμερικής και Κίνας και οι συμφωνίες που έχουν επέλθει – τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο, είναι ικανή συνθήκη να οδηγήσει τις αγορές ξανά στα υψηλά τους. Αυτό άλλωστε δείχνουν ολοένα και πιο ξεκάθαρα οι δείκτες της Wall Street που είναι ο παγκόσμιος οδηγός του bull market…

Ήδη ο Dow Jones επανήλθε (από χθες) πάνω από τις 27.000 μονάδες (και σήμερα «παλεύει» να κρατήσει αυτή την περιοχή) απέχοντας – ποσοστιαία – πολύ λίγο από το ιστορικό υψηλό του! Πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους βρίσκονται και οι S&P 500 και Nasdaq, ενώ βελτιωμένη είναι και η εικόνα των ευρωπαϊκών δεικτών, με το δείκτη DAX της Φρανκφούρτης να περνά θεαματικά πάνω από τις 12.600 μονάδες μετά από καιρό.

Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο που έτσι κι αλλιώς εξακολουθεί να κρατάει τα μεγαλύτερα κέρδη απ'' όλες τις υπόλοιπες αγορές παγκόσμια το 2019, είναι λογικό και να συσσωρεύει, και να διορθώνει και να παρουσιάσει συμπτώματα μερικής κόπωσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ζώνη των 850 μονάδων κρατείται, με χαρακτηριστική μάλιστα ευκολία.

Σήμερα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 858,37 μονάδες με οριακή άνοδο 0,02%, ενώ η αξία συναλλαγών έφτασε στα 59,82 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την προοδευτική ενίσχυσή της. Παράλληλα, 3,20 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα σε OE, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

Στα θετικά της αγοράς ήταν η 4η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση του δείκτη Mid Cap όπου ξεχώρισε με άνοδο 1,04%, όπου έγιναν πολλά πονταρίσματα, με αρκετές μετοχές να αφυπνίζονται. Ο FTSE 25 έκλεισε με οριακή πτώση 0,01% ενώ οι τράπεζες υποχώρησαν κατά 0,62%.

Στήριγμα στο Γ.Δ. στη διακράτηση των 850 – 855 μονάδων έδωσαν μετοχές όπως ΟΠΑΠ +2,04%, ΟΤΕ +1,05% (νέα υψηλά σχεδόν έξι ετών!), Titan +1,33%, Cenergy Holdings +1,05%, ενώ θετικά επίσης έκλεισαν οι Jumbo, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, διόρθωσε σε ποσοστό 2,75% η ΔΕΗ, στο -1,77% η Viohalco, -1,14% η Motor Oil, ενώ 1,36% και 1,20% έχασαν οι Eurobank και Πειραιώς αντίστοιχα.

Στο χώρο του Mid Cap, η MLS αντέδρασε για 2η συνεχή συνεδρίαση καθώς μετά το χθεσινό +3,38% ενισχύθηκε κατά +6,27% σήμερα, κλείνοντας στα 1,95 ευρώ, με όγκο 123.850 τεμάχια. Πέμπτη σερί ανοδική συνεδρίαση για την Ικτίνος που εντυπωσίασε με άνοδο +6,34%, κερδίζοντας ένα μέρος από το σημαντικό χαμένο έδαφος από τα τέλη Σεπτέμβρη και εντεύθεν.

Καλή εικόνα είχαν επίσης μετοχές όπως Intrakat +4,87%, AS Company +3,09%, Intralot +2,97%, Πλαστικά Θράκης +2%, Κέκροπας +2,15%, Quest Συμμετοχών +1,11% και Πλαίσιο +1,03%.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα παρουσίασαν τίτλοι όπως Λεβεντέρης, CPI, Ευρωσύμβουλοι, Reds, Δρομέας, Space Hellas, Centric και Ιντερτέκ. Αντιθέτως, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Παΐρης, Sato, Κυριακούλης, Ίντεργουντ, Σωλ. Τζιρακιάν, Κορδέλλου, Φιερατέξ, Audiovisual, Αλουμύλ κ.α. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε απόλυτη ισορροπία με 51 ανοδικές και 49 πτωτικές μετοχές.