Στάση αναμονής και επιλεκτικές κινήσεις με μικρό τζίρο στο ΧΑ

Στάση αναμονής και επιλεκτικές κινήσεις με μικρό τζίρο στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση επιβεβαίωσης της ευρύτερης περιοχής των 820-830 μονάδων ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να κινείται μεν μόνιμα σε θετικό έδαφος, όμως με κατακόρυφη ήταν η συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών, απόρροια της στάσης αναμονής των επενδυτών που περιμένουν νέους καταλύτες και ειδήσεις για να δραστηριοποιηθούν. 

Μετά τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας η αγορά αντέδρασε ήπια την Παρασκευή, ενώ και σήμερα έδειξε ότι στην περιοχή των 820 – 825 μονάδων οι πωλήσεις εξαντλούνται, στοιχείο ασφαλώς θετικό για τη συνέχεια. 

Η αγορά είναι εύλογο να παρουσιάζει και σημάδια μερικής κόπωσης δεδομένου ότι βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο ύστερα από το ράλι του πρώτου 7μήνου και τη συσσώρευση και ελεγχόμενη διόρθωση του διμήνου Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Πολλά «μέτωπα» είναι ανοικτά με την κυβέρνηση που σήμερα 7 Οκτωβρίου συμπλήρωσε τρεις μήνες στην εξουσία να «τρέχει» αλλαγές και νομοσχέδια που στόχο έχουν να ξεμπλοκάρουν τις δημιουργικές δυνάμεις και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Παρόμοια στάση αναμονής άλλωστε με περιορισμένους όγκους και τζίρους επικράτησε και σε διεθνές επίπεδο, με τις αγορές να προσπαθούν να ισορροπήσουν μετά τους πρόσφατους ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Το σύνθημα μερικής εξομάλυνσης δόθηκε από την Παρασκευή όταν και οι τρεις δείκτες της Wall Street αντέδρασαν άνω του +1,40%, ενώ σήμερα κινούνται εξισορροπητικά. Σ'' ό,τι αφορά τους ευρωπαϊκούς δείκτες, μετά την πτωτική κίνηση το πρωί, έχουν γυρίσει σε θετικά πρόσημα, με τον DAX της Φρανκφούρτης σταθερά πάνω από τις 12.000 μονάδες και τον FTSE 100 στην περιοχή των 7.200 μονάδων.

Εντός αυτών των συνθηκών ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 829,52 μονάδες με άνοδο 0,63%, ενώ η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 30,94 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως η πτώση – διόρθωση της περασμένης εβδομάδας ήρθε με αύξηση των συναλλαγών, με το μέσο τζίρο να διαμορφώνεται στα 74,6 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας αντέδρασαν μερικώς έως 1,49%, ενώ στο χώρο των blue chips του Large Cap κέρδη άνω του 3% είχε η Motor Oil, άνω του 2% οι ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και άνω του 1% οι Jumbo, Μυτιληναίος και Viohalco. Στον αντίποδα, πτώση 4,29% είχε η Ελλάκτωρ και 2,02% η ΕΧΑΕ.

Στο χώρο του Mid Cap, κέρδη είχαν οι Νηρέας, Τεχνική Ολυμπιακή, Profile, AVAX και Πλαστικά Θράκης, ενώ πιέστηκαν οι MLS -9,34%, Intralot -4,74%, Intrakat -2,94%, Πλαίσιο -2,02%, MIG -2,19%, AS Company -1,69% και Attica Bank -1,99%. Στο σύνολο της αγοράς 55 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 49 που υποχώρησαν.