Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές μετά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές μετά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Ιδιαίτερα θετική ήταν η αντίδραση των αγορών στην επίτευξη συμφωνίας για το μεταναστευτικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ενισχύονται όλοι σχεδόν άνω του 1%.

Ειδικότερα, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις σχεδόν 12 ωρών, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ανακοίνωσε στις 5.30 το πρωί ότι οι 28 χώρες-μέλη έφτασαν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Στα βασικά σημεία της συμφωνίας περιλαμβάνεται η δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο σε χώρες της ΕΕ και ο περιορισμός της ελευθερίας κίνησής τους από τη μια χώρα στην άλλη. Ωστόσο, στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι «όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση». Θα αναζητηθεί επίσης η δημιουργία «περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης» σε χώρες εκτός της Ε.Ε..

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,16% και στις 381,2 μονάδες, με όλους τους κλάδους τους σε θετικό έδαφος. Ακόμα καλύτερη πορεία καταγράφει ο Stoxx 50, που κινείται στις 3.413 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,5%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX εμφανίζει κέρδη σχεδόν 1,5% στις 1.5% μονάδες, ο γαλλικός CAC κινείται επίσης ανοδικά κατά 1,36% στις 5.347 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που εμφανίζει κέρδη 0,84% στις 7.680 μονάδες.

Ακόμα καλύτερη πορεία παρουσιάσει η περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται 1,8% στις 21.813 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να καταγράφει κέρδη 1,4% στις 9.724 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο, στην κορυφή των ταμπλό βρίσκεται η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Caixabank, με κέρδη 5,4%, έπειτα από την απόφασή της να πουλήσει το 80% των τίτλων της real estate, στο αμοιβαίο κεφάλαιο Lone Star.

Αντίθετα, η βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας Galapagos πραγματοποιεί βουτιά άνω του 9%, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα σε δοκιμή φαρμάκου που δημοσιοποίησε.