Sell-off στην Wall - Απώλειες 800 μονάδων για τον Dow, -5% ο Nasdaq

Sell-off στην Wall - Απώλειες 800 μονάδων για τον Dow, -5% ο Nasdaq

Ισχυρή πτώση που άγγιξε το 5% κατέγραψαν την Πέμπτη οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, υποχωρώντας σε ανάλογη κλίμακα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, καθώς οι απώλειες των τεχνολογικών κολοσσών συμπαρέσυραν σε αρνητικά πρόσημα ολόκληρη την αμερικανική αγορά. 

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ο οποίος την Τετάρτη έφτασε μόλις 500 μονάδες μακριά από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου κατέγραψε απώλειες 809 μονάδων ή 2,78%, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 28.291 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος κατέγραψε πτώση 3,51%, κλείνοντας στις 3.455 μονάδες, βάζοντας τέρμα στον 10ήμερο ανοδικό σερί του τεχνολογικού τομέα, ενώ το βαρύτερο πλήγμα δέχθηκε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που διαμορφώθηκε στις 11.458 μονάδες, με απώλειες 4,96%.

Στο ταμπλό, πτώση άνω του 7% σημείωσε η μετοχή της Apple, καταγράφοντας τις ισχυρότερες απώλειες από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ αντίστοιχες απώλειες κατέγραψαν και οι υπόλοιποι τεχνολογικοί κολοσσοί, με την Microsoft Να υποχωρεί κατά 6,7%, την Alphabet κατά 5,6%, ενώ πτώση άνω του 5% σημείωσαν οι Netflix και Amazon

Νωρίτερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, μείωση κατά 130.000 κατέγραψε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το υπουργείο Απασχόλησης ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των συνολικών αιτήσεων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Αυγούστου έφτασε τις 881.000.

Τα ίδια στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας μέσω τακτικών κρατικών προγραμμάτων, μειώθηκε κατά 1,24 εκατ. στα 13,3 εκατ. περίπου στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 22 Αυγούστου.

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τον Ιούλιο εν μέσω αύξησης ρεκόρ των εισαγωγών, σε μια ένδειξη ότι το εμπόριο θα μπορούσε να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 18,9% και ανήλθε σε 63,6 δισ. δολάρια. Η δημοσκόπηση οικονομολόγων του Reuters προέβλεπε το έλλειμμα να φτάσει στα 58 δισ. δολάρια τον Ιούλιο.

Οι εισαγωγές σημείωσαν ιστορικό άλμα 10,9% φτάνοντας τα 231,7 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,1%, στα 168,1 δισ. δολάρια.

Σε επίπεδα ρεκόρ το κρατικό χρέος των ΗΠΑ

Προς εκτροχιασμό βαίνει το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το οποίο δεν αποκλείεται να αγγίξει το υψηλότερο επίπεδό του από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ αναμένεται να υπερβεί το επόμενο έτος το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως λόγω των δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Στην νέα έκθεσή του το γραφείο αναφέρει ότι το ομοσπονδιακό έλλειμμα αναμένεται να αγγίξει τα 3,3 τρισ. δολάρια το τρέχον έτος - ποσό υπερτριπλάσιο του ελλείμματος που καταγράφηκε το 2019.

Ως συνέπεια, το ομοσπονδιακό χρέος θα φτάσει σε ποσοστό 98% επί του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2020, το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το 2021 θα αυξηθεί πάνω από το 100% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του CBO.

Σύμφωνα πάντα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το αμερικανικό χρέος θα ανέλθει στο 109% του ΑΕΠ έως το 2030.

Διαβάστε Περισσότερα