ΓΔ: 897,59 3,83 (0,43 %)

Τζίρος: 8,03 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2000η
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,59 3,83 (0,43 %)

Τζίρος: 8,03 εκατ. €   RT

Σε υψηλό 5μηνου το πετρέλαιο μετά την απόφαση των ΗΠΑ για το Ιράν

Σε υψηλό 5μηνου το πετρέλαιο μετά την απόφαση των ΗΠΑ για το Ιράν

Σε υψηλό πέντε μηνών ανήλθαν οι τιμές του πετρελαίου αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα τερματιστούν την επόμενη εβδομάδα οι εξαιρέσεις από τις κυρώσεις που είχαν δοθεί σε κάποιες χώρες ώστε να εισάγουν από το Ιράν.

Παρά την κίνηση αυτή, η επιπλέον δυναμικότητα από άλλους παρόχους, όπως η Σαουδική Αραβία, ίσως είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι οι αγορές πετρελαίου θα διαχειριστούν τη μείωση των εξαγωγών του Ιράν.

Τα συμβόλαια του brent διαμορφώθηκαν στα 74,67 δολάρια το βαρέλι στις 11:55 ώρα Ελλάδας, με άνοδο 63 σεντς ή 0,85% σε σχέση με το χθεσινό τους κλείσιμο, αφού ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο στα 74,70 δολάρια. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ανήλθαν στα 66,14 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 59 σεντς ή 0,9% σε σχέση με το χθεσινό τους κλείσιμο.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν χθες από τους αγοραστές ιρανικού αργού να σταματήσουν τις εισαγωγές έως την 1η Μαΐου διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, τερματίζοντας έξι μήνες εξαιρέσεων που επέτρεπαν στους οκτώ μεγαλύτερους αγοραστές του Ιράν -κυρίως στην Ασία- να συνεχίσουν να εισάγουν περιορισμένους όγκους.

Πριν από την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων πέρυσι, το Ιράν ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) με περίπου 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά οι εξαγωγές του Απριλίου έχουν μειωθεί σε κάτω από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία από τάνκερ και πηγές της βιομηχανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι βέβαιος ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να καλύψουν τη διαφορά στις αγορές πετρελαίου, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φαλίχ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα «συντονιστεί με άλλους πετρελαιοπαραγωγούς για να διασφαλίσει ότι είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές επαρκείς ποσότητες και παράλληλα ότι δεν χαθεί η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου».

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ, που έχει ηγηθεί των παγκόσμιων μειώσεων στην παραγωγή από την αρχή του έτους με στόχο την ενίσχυση των τιμών του αργού.

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει ένα σοβαρό λάθος πολιτικοποιώντας το πετρέλαιο και χρησιμοποιώντας το ως όπλο, δήλωσε σήμερα σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ζανγκανέχ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Οι ΗΠΑ δεν θα εκπληρώσουν το όνειρό τους να μειώσουν στο μηδέν τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου, δήλωσε.