Σε υπερπουλημένα επίπεδα το ΧΑ, χρωστά αντίδραση

Σε υπερπουλημένα επίπεδα το ΧΑ, χρωστά αντίδραση

Εξαιρετικά κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία, τις διεθνείς αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ύστερα από τα ακραία φαινόμενα που επικράτησαν την περασμένη εβδομάδα που οδήγησαν στην πιο γρήγορη και «σκληρή» πτώση της τελευταίας δεκαετίας, προκαλώντας τεράστιους κλυδωνισμούς ευρύτερα.

Αυτοί οι κλυδωνισμοί και προκειμένου να μη γενικευτεί η ζημιά περαιτέρω, προκάλεσε την αφύπνιση των κεντρικών τραπεζών, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να κάνει την αρχή, κάτι που οδήγησε σε αντίδραση τους ασιατικούς δείκτες, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και άλλες τέτοιες κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας από τράπεζες άλλων χωρών.

Ασχέτως αν ακόμη το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι απολύτως αιφνιδιασμένο από το «χτύπημα» που έχει επιφέρει ο κορονοϊός που έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη καραντίνα της ανθρώπινης ιστορίας, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, τουλάχιστον προσωρινά, θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Παρ’ ότι οι ευρωπαϊκές αγορές χθες δεν κράτησαν τα αρχικά τους κέρδη, κλείνοντας με μεικτά πρόσημα τελικώς, οι δείκτες της Wall Street έκαναν ράλι αντίδρασης άνω του 2,5%, καλύπτοντας ένα μικρό μέρος από το μεγάλο ξεπούλημα της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,08% παρ’ ότι κέρδιζε 2% στο υψηλό ημέρας, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 1,13% και ο CAC 40 στο Παρίσι στο +0,44%.

Αντιθέτως, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με νέα πτώση 0,27%, συμπληρώνοντας οκτώ διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 14%! Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το Νοέμβριο του 2011 για το δείκτη του κορυφαίου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου!

Πιο ισχυρές ήταν οι πιέσεις στο Μιλάνο, με τον FTSE MIB να καταγράφει απώλειες 1,50% παρ’ ότι στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης ενισχύονταν έως και 1,60% αλλά έφτασε να υποχωρεί έως και 3%, ενώ ισπανικός IBEX 35 σημείωσε μικρά κέρδη 0,2%. 

Υπερπουλημένο το ελληνικό χρηματιστήριο

Μέσα σ’ αυτό το ρευστό περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο που «έχασε» τη χθεσινή συνεδρίαση λόγω αργίας, καλείται αυτό το 4ήμερο να δείξει αν έχει δυνάμεις και ένστικτο αυτοσυντήρησης, βγάζοντας αντίδραση. Θυμίζουμε πως η ελληνική αγορά υπερέβαλε στην πτώση την περασμένη εβδομάδα, έναντι σχεδόν όλων των διεθνών αγορών, ακόμη και των αγορών της ευρωπεριφέρειας.

Το Χ.Α. προέρχεται από συντριπτικές απώλειες την περασμένη εβδομάδα, όπου έχασε το 1/5 της αξίας του, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί στα 54 εκατ. ευρώ από τα 62 εκατ. ευρώ!

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε εβδομαδιαίο επίπεδο σε ποσοστό 19,34%, ο FTSE 25 έχασε 18,6%, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 24,92%, ενώ ο Mid Cap είχε απώλειες 5ημέρου 20,40%. Ο Φεβρουάριος έφυγε με απώλειες 20,92% για το Γ.Δ., ενώ η πτώση για τον τραπεζικό κλάδο έφτασε στο 31,58%!

Έτσι, από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 21,47%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υποχωρεί κατά 35,02%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει χάσει 10,8 δισ. ευρώ το νέο έτος.

Σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας η αξία συναλλαγών ξεπέρασε κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει τη δραστηριοποίηση εξαιρετικά ισχυρών χαρτοφυλακίων, τόσο από την πλευρά των πωλητών – που κυριάρχησαν – όσο όμως και από την πλευρά των αγοραστών, καθώς έγινε και σημαντικό «σκούπισμα» στα χαμηλά, με τεράστιες εναλλαγές θέσεων.

Η αγορά βρίσκεται σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα και χρωστά τουλάχιστον τεχνικής φύσης (σοβαρή) αντίδραση, που αναλόγως με τις συνθήκες διεθνώς, μπορεί να πάρει και πιο στιβαρή και ανθεκτική μορφή.

Όπως τονίζει στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης «ο τζίρος εκτοξεύτηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ όποτε συμβαίνει κάτι τέτοιο το επόμενο διάστημα ακολουθεί μία ανάποδη ακριβώς κίνηση καλύπτοντας πίσω το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης. Ο κίνδυνος μίας V κίνησης έχει μεγάλες πιθανότητες και τεχνικά το μόνο που μπορεί να βοηθήσει είναι ένα ωριαίο γράφημα που σίγουρα θα δώσει αποδόσεις ακόμα και ετήσιες».

Ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «σίγουρα ο ιός να προκαλέσει θέματα στην οικονομία και κυρίως στον τουρισμό, παρ’ όλα αυτά όμως το μέγεθος της πτώσης είναι υπερβολικό».