Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με ώθηση από τον Ντ. Τραμπ

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με ώθηση από τον Ντ. Τραμπ

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ άφησε περιθώρια άρσης των περιορισμών που επιβλήθηκαν στη Huawei, με τους επενδυτές να ερμηνεύουν τις δηλώσεις του ως κίνηση αποκλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα.

«Αν φτάσουμε σε συμφωνία μπορώ να φανταστώ τη Huawei να συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο μέρος της», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που αντιλαμβάνονται οι διεθνείς αγορές όπως δείχνουν οι πρόσφατες κινήσεις τους, δηλαδή ότι η στοχοποίηση της κινεζικής εταιρείας προέκυψε κυρίως ως νέο μέσο πίεσης στο Πεκίνο, σε συνέχεια της επιβολής δασμών.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,52% και κινείται στις 375,76 μονάδες με σχεδόν όλους τους κλάδους του να εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Τα περισσότερο κέρδη καταγράφουν οι ευαίσθητοι σε θέματα εμπορίου τομείς όπως των αυτοκινήτων και των πρώτων υλών, με άνοδο πάνω από 1%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX εμφανίζει κέρδη 0,7% και βρίσκεται στις 12.035 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,59% στις 5.312 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που καταγράφει άνοδο 0,57% και κινείται στις 7.271 μονάδες. 

Σε παρόμοιο ρυθμό κινούνται και οι αγορές τις περιφέρειας, όπου στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ κερδίζει 0,93% και βρίσκεται στις 20.322 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 κινείται στις 9,162 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,54%.

Παράλληλα, άνοδο της τάξεως του 1,23% καταγράφει το αμερικάνικο πετρέλαιο, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,62 δολ. ανά βαρέλι, ανακάμπτοντας από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί λόγω της εμπορικής διένεξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Την ίδια ώρα και το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του 1,3%, στα 68,65 δολ. ανά βαρέλι.

Στα εταιρικά νέα, θετική πορεία καταγράφει η μετοχή της Moeller - Maersk με κέρδη 0,4%, καθώς η δανέζικη ναυτιλιακή-πετρελαϊκή επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα αποτελέσματα τριμήνου της.

Αντίθετα, πτώση 1,34% καταγράφουν οι μετοχής της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα τριμήνου της έδειξαν αύξηση των ταμειακών ροών της.

Στα πολιτικά νέα που απασχολούν τους επενδυτές, στο μέτωπο του Brexit αναμένεται εντός της ημέρας ότι η Τερέζα Μέι θα υποβάλει την παραίτησή της. Μάλιστα, δημοσίευμα των Times αναφέρει ότι η Μέι θα παραμείνει στο αξίωμα σε υπηρεσιακό ρόλο ωσότου αναδειχθεί ο ή η διάδοχός της με μια διαδικασία δύο σταδίων.

Τέλος, με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν νωρίτερα τις συναλλαγές τους οι ασιατικοί δείκτες, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.