Σε νέα υψηλά έτους το Χ.Α με κέρδη 2,76%

Σε νέα υψηλά έτους το Χ.Α με κέρδη 2,76%

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με νέα υψηλά έτους ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο με το γενικό δείκτη να κλείνει στις 639,48 μονάδες με κέρδη 2,76%, σε μια συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη δυναμική που επιδεικνύει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης βρέθηκε σε θετικό έδαφος, όπου μετά την πρώτη ώρα αυτής διεύρυνε τα κέρδη του δημιουργώντας νέα υψηλά έτους φθάνοντας στις 637,04 μονάδες, καθώς ακολούθησε προς τα μέσα της συνεδρίασης μία μικρή υποχώρηση για το γενικό δείκτη χωρίς όμως να διασπαστεί το επίπεδο των 630 μονάδων. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης ο γενικός δείκτης διεύρυνε εκ νέου τα κέρδη του πραγματοποιώντας για δεύτερη φορά μέσα στη συνεδρίαση νέα υψηλά έτους φθάνοντας έως και τις 639,79 μονάδες, ενισχυόμενος κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο.

Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρων το οποίο εκδηλώθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο αποτυπώθηκε και στο τζίρο ο οποίος ολοκλήρωσε κοντά στα υψηλά των τελευταίων συνεδριάσεων, με τον όγκο να είναι ιδιαίτερα αυξημένος για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Στα ενδοσυνεδριακά υψηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης με κέρδη 5,50%, με τις μετοχές του κλάδου να κλείνουν κοντά στα υψηλά ημέρας, με τον όγκο να είναι ιδιαίτερα αυξημένος στις μετοχές της Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Alpha Bank με 7,14%, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης βρισκόταν στην πρώτη θέση από άποψη κερδών μεταξύ των μετοχών του κλάδου.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρξε διάχυτο και για τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη πραγματοποίησε (στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης) η μετοχή του Ελλάκτωρα με 5,38%, με τη μετοχή της LAMDA Development να εμφανίζει για ακόμη μία φορά στις τελευταίες συνεδριάσεις αυξημένη κινητικότητα με 75,722 τεμάχια.

Μικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 9,524% και τη δεκαετία στο 7,458%.

Σε τεχνικό επίπεδο πέραν των νέων υψηλών έτους που πραγματοποίησε ο γενικός δείκτης, κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση πάνω από το κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, επαναπροσεγγίζοντας εκ νέου την υπέρ αγορασμένη ζώνη με τον RSI να κλείνει στο 67,36 και την αντίσταση να βρίσκεται στις 647,33 μονάδες (γραμμή ΑΒ).

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,309 με κέρδη 4,04%, η μετοχή της Alpha Bank στα €2,55 με κέρδη 7,14%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,294 με κέρδη 3,16%, και της Eurobank στα €1,10 με κέρδη 5,77%.

Κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ παρά τα κέρδη που πραγματοποίησε, με το σήμα πώλησης για τη μετοχή να συνεχίζει παραμένει και την αντίσταση να βρίσκεται στα €3,1296. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 0,68% και έκλεισε στα €2,95.

Με σημαντικά κέρδη στη τελευταία ώρα της συνεδρίασης έκλεισε η μετοχή του ΟΤΕ, με τη μετοχή να βρίσκεται στην υπέρ αγορασμένη ζώνη με τον RSI στο 75,69 επιβεβαιώνοντας το «χρυσό σταυρό», και την αντίσταση να βρίσκεται στα €9,6827. Η μετοχή πραγματοποίησε κέρδη 5,27% και έκλεισε στα €9,58.

Με κέρδη και αυξημένο όγκο κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση η μετοχή της LAMDA Development, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €4,0254. Η μετοχή πραγματοποίησε κέρδη 2,03% και έκλεισε στα  €4,03.

Διατήρησε καθ'όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης τα κέρδη η μετοχή της ΕΕΕ, με τη μετοχή να προσεγγίζει εκ νέου την ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €17,5418. Η μετοχή έκλεισε στα €17,70 με κέρδη 4,12%.

Παρέμεινε τελικά το σήμα αγοράς για τη μετοχή της Βιοχάλκο στη σημερινή συνεδρίαση, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €1,5243. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 4,29% και έκλεισε στα €1,46.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €141,02 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €16,19. Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει σήμερα πράξη, 70 κινήθηκαν ανοδικά, 35 πτωτικά και 138 παρέμειναν αμετάβλητες.