Σε νέα υψηλά 15 μηνών ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο

Σε νέα υψηλά 15 μηνών ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε νέα υψηλά 15 μηνών και στα επίπεδα που είχε τον Ιούλιο του 2018 ανήλθε σήμερα Τρίτη ο τραπεζικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, επιβεβαιώνοντας ότι ο κλάδος βρίσκεται σε momentum μερικής τακτοποίησης των ακροτήτων όλων των προηγούμενων ετών, παίρνοντας ώθηση από την αναβάθμιση του οίκου Standard & Poor''s αλλά και από την κινητικότητα στις διαδικασίες «καθαρισμού» από τα κόκκινα δάνεια.

Πιο αναλυτικά, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 867,12 μονάδες επίπεδα που είχε να βρεθεί από το τρίτο 10ήμερο του Ιουλίου 2018, καταγράφοντας άνοδο 1,89%, έχοντας τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές μετοχές σε άνοδο άνω του 2%. Μάλιστα, ο κλάδος δέσποσε καταλυτικά και στο τζίρο της αγοράς, καθώς από τα 77,55 εκατ. ευρώ στο σύνολο της συνεδρίασης, διακίνησε τα 39 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 50%!

Η Eurobank ξεχώρισε με τζίρο 12,30 εκατ. ευρώ, με δεύτερη την Alpha Bank που διακίνησε 11,21 εκατ. ευρώ, 4η η Εθνική με 9,23 εκατ. ενώ η Πειραιώς διακίνησε 5,07 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι μετοχές των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πλέον έχουν πλησιάσει πολύ τις τιμές που έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου το 2015, με την Εθνική – που δεσπόζει τελευταία – να είναι πιο κοντά σ' αυτό το όριο.

Η Εθνική έκλεισε με άνοδο 2,07 στα 2,9650 ευρώ έχοντας κάνει την αύξηση κεφαλαίου στα 3 ευρώ, ενώ η Eurobank έκλεισε με άνοδο 2,26% στα 0,9050 ευρώ έχοντας κάνει την αύξηση στο 1 ευρώ. Βεβαίως, μετά την απορρόφηση της Grivalia Properties, πρακτικά η αναπροσαρμοσμένη τιμή της ΑΜΚ πέφτει στα 0,8880 ευρώ, που σημαίνει ότι η Eurobank την ξεπέρασε σήμερα.

Η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 2,22% στα 1,84 ευρώ έχοντας κάνει την ΑΜΚ στα 2 ευρώ, ενώ η Πειραιώς έκλεισε στα 3,08 ευρώ με οριακή πτώση 0,26%, έχοντας κάνει την αύξηση κεφαλαίου στα 6 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση κινήθηκε στο γνωστό στενό εύρος διακύμανσης πέριξ των 870 μονάδων, με το Γ.Δ. να έχει ενδοσυνεδριακή διαδρομή μόλις οκτώ μονάδων. Στο φινάλε, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 873,40 μονάδες με οριακή άνοδο 0,13%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 868,48 μονάδες και υψηλό στις 876,24 μονάδες. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.162,44 μονάδες με οριακή άνοδο 0,18%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.231,01 μονάδες με πτώση 0,68%.

Στο χώρο μη τραπεζικών blue chips, για άλλη μια συνεδρίαση βαρίδι ήταν η μετοχή της Coca Cola HBC που έκλεισε με νέα πτώση 2,10% στα 27,10 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέο χαμηλό 7μήνου, συνεχίζοντας την κακή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη. Πτώση 3,08% είχε και η Cenergy Holdings, στο -1,88% η Σαράντης, -1,76% η Μυτιληναίος, -1,12% η Fourlis κ.λπ.
Στον αντίποδα, η Motor Oil ενισχύθηκε κατά 1,20%, η ΔΕΗ +1,05% και ο ΟΟΤΕ +0,89%.

Στο χώρο του Mid Cap θετικά ξεχώρισαν οι Τεχνική Ολυμπιακή (+3,24%), Profile (+1,49%) και Attica Bank (+1,49%), ενώ άνω του 2% υποχώρησαν οι Intralot, Intarkat και Έλτον και άνω του 1% οι Intracom Holdings, Quest Συμμετοχών, Νηρέας, Κέκροπας, Παπουτσάνης και AS Company.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως CPI, Περσεύς, Ευρωσύμβουλοι, Medicon, Byte Computer, Μοτοδυναμική και Δρομέας. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Forthnet, Sato, Pasal Development, Έλαστρον, Μουζάκης, Unibios, Quality & Reliability κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 45 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 67 που υποχώρησαν.

Προεξοφλημένη η αναβάθμιση

Όπως έδειξε η αγορά και σήμερα, η αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's την Παρασκευή ήταν προεξοφλημένη, οπότε συνέχισε τις συνεδριάσεις συσσώρευσης και συγκέντρωσης δυνάμεων. Πάντως, παρ'' ότι προεξοφλημένη, όπως εύστοχα σημειώνει ο ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «περιορίζει ακόμη περισσότερο το πτωτικό ρίσκο του Γενικού Δείκτη, με το πιθανό εύρος διακύμανσης της εβδομάδας μεταξύ των 850 και 900 μονάδων».

Η αγορά έχει συσσωρεύσει όλες τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από τις 870 μονάδες και χρειάζεται μια ισχυρότερη αφορά αλλά και την εισροή νέων κεφαλαίων, ώστε να αλλάξει επίπεδο προσεχώς.
Πρώτος στόχος – σ' αυτή τη φάση – είναι ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής των 870 – 880 μονάδων, ώστε να μπουν οι βάσεις για την υπέρβαση των προηγούμενων υψηλών του καλοκαιριού, ήτοι των 900 μονάδων.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «τεχνικά τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα παραμένουν υποστηρικτικά για τον Γενικό Δείκτη καθώς τόσο ο MACD όσο και οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών παραμένουν αγορασμένοι με ανερχόμενη πλέον κλίση. Η στάση του Δείκτη στις 870 μονάδες είναι μάλλον αναμενόμενη καθώς αποτελεί ένα οριζόντιο επίπεδο αναμονής μετά τον Ιούλιο όπου η Αγορά δοκίμασε ανεπιτυχώς ως τώρα χωρίς τζίρο να διαφύγει.

Η συνθήκη αυτή φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ικανοποιείται καθώς η μέση συναλλακτική δραστηριότητα βελτιώνεται αισθητά χωρίς αυτό να δημιουργεί κλυδωνισμούς ή ακραία φαινόμενα μεταβλητότητας. Ευθυγραμμισμένοι με την προοπτική μιας ανοδικής διαφυγής είναι και οι ταλαντωτές οι οποίοι δίνουν ένα ικανοποιητικό ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες. Επομένως οι πιθανότητες παραμένουν πλειοψηφικά υπέρ των αγοραστών με στόχο τις 900 μονάδες όπου θα δοκιμαστούν οι κυριότερες αντιστάσεις της Αγοράς».