Σε νέα υψηλά 13,5 μηνών το ΧΑ εν μέσω διεθνούς ράλι

Σε νέα υψηλά 13,5 μηνών το ΧΑ εν μέσω διεθνούς ράλι

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια ακόμη συνεδρίαση που πιστοποίησε ότι οι αγοραστές διατηρούν τον έλεγχο της αγοράς ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς το πρώτο πεντάωρο πραγματοποιήθηκε αρκετά «δυνατή» ενδοσυνεδριακή διόρθωση, όμως μετά το μεσημέρι και ύστερα από την παρέμβαση Ντράγκι, το κλίμα άλλαξε με την αγορά να γυρνάει θετικά, εν μέσω γενικευμένου ράλι διεθνώς.

Η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι ο οποίος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει ξανά την πολιτική της εάν συνεχιστεί αυτό το κλίμα αδύναμης ανάπτυξης και πολιτικής αβεβαιότητας, άλλαξε εντυπωσιακά την εικόνα στις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ έριξε περαιτέρω τις αποδόσεις στα ομόλογα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συζητήσουν τις προσεχείς εβδομάδες πώς θα αντιδράσουν απέναντι στην ύφεση. Μιλώντας στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο κ. Ντράγκι επισήμανε για ακόμη μία φορά τα εργαλεία που διαθέτει, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια ή να παράσχει ένα νέο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων (ποσοτική χαλάρωση QE) εάν ο πληθωρισμός δεν φθάσει στο στόχο του.

Οι διαβεβαιώσεις του Μ. Ντράγκι προκάλεσαν νέο ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα αλλά και θεαματικό γύρισμα στα χρηματιστήρια, με τον DAX της Φρανκφούρτης να κινείται πάνω από τις 12.330 μονάδες με κέρδη άνω του 2%, παρ' ότι το πρωί βρέθηκε στις 11.987 μονάδες.

Κέρδη άνω του 2% καταγράφει ο CAC 40 στο Παρίσι, στο +1,38% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,70%! Σημαντικά κέρδη και στον ευρωπαϊκό νότο, με τον ιταλικό FTSE  MIB να καταγράφει κέρδη 2,31% και τον ισπανικό IBEX 23 στο +1,19%.

Εξαιρετική αντίδραση και από τους δείκτες της Wall Street που καταγράφουν ράλι αντίδρασης έως και +1,90%, με τον S&P 500 να πλησιάζει τις 3.000 μονάδες ξανά, τον Dow Jones να απέχει πλέον μόλις 400 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του, ενώ ο Nasdaq φλερτάρει με την υπέρβαση των 8.000 μονάδων!

Εντός αυτού του άκρως ευνοϊκού σκηνικού, το ελληνικό χρηματιστήριο, 13 συνεδριάσεις πριν από τις εκλογές ξεκίνησε ανοδικά και τη νέα εβδομάδα, πετυχαίνοντας μάλιστα νέο υψηλό 13,5 μηνών. Θετικό ρόλο συνεχίζουν να παίζουν οι εκθέσεις ξένων οίκων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, «αβαντάρουν» την άνοδο του Χ.Α. με γνώμονα τις πολιτικές εξελίξεις και ό,τι συνεπάγεται η επικείμενη αλλαγή διακυβέρνησης.

Η Citigroup κάνει λόγω για αυξημένες πιθανότητες της Νέας Δημοκρατίας να κερδίσει την αυτοδυναμία, ενώ σημειώνει πως σε αντίθεση με τις δύο τελευταίες εθνικές εκλογές (Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015), οι κίνδυνοι από τις προσεχείς ελληνικές εκλογές είναι περιορισμένοι, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ μιας σχέσης συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές. 

Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου τονίζουν πως οι υποσχεθείσες φορολογικές περικοπές και η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική ατζέντα της Ν.Δ. μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των ξένων επενδύσεων - ένα σημαντικό μέσο χρηματοδότησης για μια μικρή οικονομία, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται από την κακή εγχώρια ρευστότητα. 

Από την πλευρά της, σε εκτενή έκθεση για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο η HSBC προχώρησε σε σημαντική αύξηση των τιμών – στόχων για τις τέσσερις μεγάλες τραπεζικές μετοχές.

Εντός όλων των παραπάνω, στο Χ.Α. έλαβε χώρα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, καθόλου μονοδιάστατη, με εναλλαγές και rotation χαρτοφυλακίων, ρευστοποιήσεις, κατοχυρώσεις κερδών, αλλά και νέα πονταρίσματα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 853,32 μονάδες με άνοδο 0,70% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, σε μια συνεδρίαση που μισή ώρα πριν από την έναρξη διόρθωσε έως τις 835,15 μονάδες (-1,44%), επίπεδα που πλησίασε εκ νέου τρεις ώρες μετά την έναρξη, όμως κατόπιν άρχισε η αναρρίχηση προς τα υψηλά.

Η αξία συναλλαγών στο πτωτικό – διορθωτικό διάστημα της αγοράς κινήθηκε σε πολύ ήπιο τέμπο, ένδειξη ότι τα κεφάλαια δεν βγαίνουν από την αγορά, ενώ στο θετικό γύρισμα, άρχισε να κλιμακώνεται με πιο καλούς ρυθμούς. Τελικώς έφτασε στα 88,10 εκατ. ευρώ,

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.167,70 μονάδες με άνοδο 0,88%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 791,42 μονάδες με απώλειες μόλις 3,37% παρ'' ότι είχε υποχωρήσει έως τις 765,59 μονάδες χάνοντας κοντά στο 3,50% ενδοσυνεδριακά.

Ο Mid Cap συνέχισε με νέο ράλι +2,55% και κλείσιμο στις 1.301,61 μονάδες, χάρη στις εξαιρετικές αποδόσεις μετοχών όπως Attica Bank, Intralot κ.α.

Οι τράπεζες έφτασαν να υποχωρούν έως και 3,50% περίπου, όμως στο τέλος έκλεισαν εξισορροπητικά, ενώ στα blur chips της πραγματικής οικονομίας, ξεχώρισαν οι Jumbo +5,11%, Motor Oil +3,73%, OTE +1,12%, ΟΠΑΠ +1,32%, Σαράντης +1,49%, ΑΔΜΗΕ +1,99%, Lamda Development 1,48%, ΓΕΚ Τέρνα +1,37% και Coca Cola HBC +1,01%.

Στον Mid Cap η Attica Bank ξεχώρισε με νέο ράλι αντίδρασης +15,37%, η Intralot +10,25%, Intracom Holdings +4,65%, Intrakat +3,31%, AS Company +3,26%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +2,13%, Νηρέας +2,88% κ.λπ.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Ακρίτας, Sato, Μαθιός, Ευρωσύμβουλοι, Moda Bagno, Newsphone, Φιερατέξ, Frigoglass, Revoil, Βιοκαρπέτ, Unibios, Mevaco, Quality & Reliability, Αλουμύλ, Ιντερτέκ και Περσεύς. Στο σύνολο υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 58 μετοχές σε άνοδο και 56 σε πτώση.