Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street λόγω Fed

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street λόγω Fed

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν ο Dow Jones και ο S&P 500 στη Wall Street, έπειτα την ανακοίνωση της Fed πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα έως το 2023, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2021. 

Σε αυτό το κλίμα, o Dow Jones ενισχύθηκε 189,42 μονάδες ή 0,6%, αγγίζοντας τις 33.015,37, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το επίπεδο των 33.000 μονάδων.

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε και ο ευρύτερος S&P 500 ενισχυόμενος κατά 0,29% στις 3.974,12 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 13.525,20 μονάδες με κέρδη 0,40%. 

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισαν να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο 0% με 0,25%. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει στο 2,4% το 2021, ενώ θα επιβραδυνθεί το 2022 και 2023.

Παράλληλα, αμετάβλητο παραμένει και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ομόλογα αξίας τουλάχιστον 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες για ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις και την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, τόνισε η Fed θα πρέπει να δει μια σημαντική και διαρκή κίνηση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% προτού εξετάσει άλλες λύσεις. 

«Περιμένουμε ότι θα αρχίσει να σημειώνεται ταχύτερη πρόοδος τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στον πληθωρισμό όσο προχωρά το έτος λόγω της εξέλιξης του προγράμματος εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, της δημοσιονομικής τόνωσης που παρέχουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «περιμένουμε να συμβεί αυτό, αλλά θα πρέπει πρώτα να το δούμε»

«Έχουμε πει ότι θα συνεχίσουμε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων με αυτόν τον ρυθμό μέχρι να δούμε "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο" και συγκεκριμένα πραγματική πρόοδο και όχι εκτιμώμενη προόδου. Και αυτή είναι μια διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη προσέγγισή μας», πρόσθεσε.