Σε ιστορικά υψηλά το παλλάδιο, πάνω από 2.720 δολ. η ουγγιά

Σε ιστορικά υψηλά το παλλάδιο, πάνω από 2.720 δολ. η ουγγιά

Άνευ προηγουμένου συνεχίζει να είναι το ράλι που σημειώνει το παλλάδιο, το ασημί μέταλλο που μετά την άνοδο άνω του 60% που σημείωσε το 2019, συνεχίζει τις πρώτες 50 ημέρες του 2020 σε ιστορικά υψηλά, έχοντας ξεπεράσει τα 2.720 δολάρια ανά ουγγιά! 

Πιο αναλυτικά, η τιμή του πιο ενεργού συμβολαίου, παράδοσης Μαρτίου 2020 σημειώνει νέα άνοδο σήμερα σε ποσοστό 9,60% κερδίζοντας 239,30 δολάρια (!!), έχοντας ανέλθει στα 2.737,30 δολάρια ανά ουγγιά, τιμές που ουδέποτε έχει ξαναδεί στο παρελθόν. Παράλληλα, τρομερό είναι το ράλι που σημειώνει το παλλάδιο συνολικά το τελευταίο διήμερο, ξαφνιάζοντας όλους τους αναλυτές. 

Το ράλι, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές έχει πυροδοτήσει η χαμηλή προσφορά και η ισχυρή ζήτηση, καθώς το μέταλλο χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν καταλύτες. Η κύρια χρήση του μετάλλου είναι σε καταλυτικούς μετατροπείς στα αυτοκίνητα, η ζήτηση των οποίων αυξάνεται λόγω των απαιτήσεων για καθαρές εκπομπές αερίων και η δευτερογενής χρήση του αφορά τα κοσμήματα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας προσφοράς παλλαδίου προέρχεται από δύο χώρες, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, με την τελευταία να παλεύει με διακοπές ρεύματος και την έλλειψη εργατικού δυναμικού στα ορυχεία, περιορίζοντας την προσφορά. 

Πάντως, ανοδικά κινούνται και τα υπόλοιπα μέταλλα και όπως φαίνεται, παγκόσμια έχουμε εισέλθει σε ένα bull market μετάλλων, ύστερα από το υπερδεκαετές bull market των χρηματιστηρίων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο χρυσός, το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο καταγράφουν ράλι και το 2020, συνεχίζοντας την άνοδο που είχαν σημειώσει το 2019. 

Αρκετοί αναλυτές βεβαίως – στην περίπτωση του παλλαδίου - κάνουν λόγο για ακραία συμπεριφορά και συγκυριακή «εκτόξευση», αναφέροντας και τον κίνδυνο δημιουργίας φούσκας στο συγκεκριμένο μέταλλο, λόγω της άνευ προηγουμένου «κούρσας».