8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Σε ελεύθερη πτώση η αγορά κρυπτονομισμάτων

Σε ελεύθερη πτώση η αγορά κρυπτονομισμάτων
Shutterstock

Το $BTC υποχώρησε πάνω από 37% τον Ιούνιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της τιμής του από το 2011, στα 37,3%. Αντίστοιχα το $ΕΤΗ σημείωσε πτώση κατά 45% τον περασμένο μήνα. Καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών και λόγω της αβεβαιότητας που προκαλείται από διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι επενδυτές σε όλες τις αγορές φοβούνται, και δικαίως.

Αλλά δεν είναι μόνο οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρέασαν την αγορά κρυπτονομισμάτων. Οι επενδυτές ακόμα μετρούν τις απώλειες από την ολική κατάρρευση δύο εκ των δέκα μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων σε κεφαλαιοποίηση, με τους επενδυτές ακόμα να βλέπουν τις συνέπειες: Celsius, Voyager & Babel Finance να έχουν όλα κλείσει τις αναλήψεις, ενώ το BlockFi αναμένει «σωτηρία» μέσω κάποιας εξαγοράς.

Πολλά κρυπτονομίσματα σημείωσαν πτώση που ξεπέρασε το 60%, ενώ τα περισσότερα altcoins αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας με ελάχιστο όγκο συναλλαγών.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που σημειώθηκαν, και συνεισέφερε σημαντικά στη χρεοκοπία του Three Arrows Capital, είναι και το Grayscale Bitcoin Trust, που όταν ξεκίνησε αποτελούσε από τους κομβικούς πυλώνες για τους θεσμικούς επενδυτές στα κρυπτονομίσματα. Η έκπτωση που διαπραγματεύεται το GBTC με βάση το ενεργητικό του, διευρύνθηκε περαιτέρω μετά την απόρριψη του SEC για μετατροπή σε Bitcoin ETF. Η έκπτωση μεταξύ της τιμής της μετοχής του Grayscale Bitcoin Trust και της ισοδύναμης αξίας των υποκείμενου bitcoin του έχει αυξηθεί στο 31%. Η διεύρυνση της έκπτωσης θεωρείται ως ένδειξη απαισιοδοξίας για μια μετατροπή σε άμεσο χρονικό διάστημα.

Η έκπτωση που διαπραγματεύεται το GBTC τον περασμένο χρόνο, σε σχέση με το bitcoin βρίσκεται στο επίκεντρο της πρόσφατης κατάρρευσης του hedge fund Three Arrows Capital και των επακόλουθων συνεπειών που εξαπλώθηκαν στους δανειστές κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου και της Genesis Trading. Η οποία ανήκει στο Digital Currency Group, όπου ανήκει και η Grayscale. Το βασικό μειονέκτημα της δομής του καταπιστεύματος είναι ότι δεν έχει σαφή μηχανισμό για τους μεγάλους επενδυτές να εξαργυρώσουν τις μετοχές για το υποκείμενο bitcoin, και φυσικά τα υψηλά τέλη διαχείρισης.

Εάν το όχημα λειτουργούσε σαν ένα ETF, οι επενδυτές θα αγόραζαν τις μετοχές GBTC μέχρι να προσεγγίσουν κατά προσέγγιση την αξία του υποκείμενου bitcoin, και έτσι η έκπτωση θα έφτανε σε τιμή ισορροπίας. Αμέσως αφότου η SEC απέρριψε την αίτηση της Grayscale για μετατροπή του καταπιστεύματος της σε ETF, η Grayscale υπέβαλε μήνυση κατά της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το κλίμα της αγοράς είναι κακό και από τη μεγαλύτερη μείωση στην κεφαλαιοποίηση που είδε το Tether, εξαργυρώνοντας περισσότερο από $16,3 δισ. από τις αρχές Μαΐου, μειώνοντας τη συνολική κυκλοφορία του stablecoin κατά 20%. Αυτό οδήγησε στη μεγαλύτερη «καύση» των νομισμάτων. Το Tether δεν θα είχε καταστρέψει τα token, αλλά θα τα χρησιμοποιούσε για ρευστότητα για νέους αγοραστές, εάν υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους εισερχόμενους αγοραστές. Κάτι που είναι φανερό πως δεν υπάρχει...

Η εταιρεία εκδίδει τριμηνιαίες οικονομικές γνωστοποιήσεις για τη γενική σύνθεση των αποθεματικών που υποστηρίζουν το USDT, ως αποτέλεσμα του διακανονισμού με το γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Οι γνωστοποιήσεις απέχουν πολύ από το να είναι αναλυτικές, καθώς παρέχουν μόνο επιφανειακές λεπτομέρειες, όπως το ποσοστό των μετρητών και των ισοδύναμων, τα δάνεια, τα εταιρικά ομόλογα, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και τα εμπορικά χαρτιά. Όλα αυτά δημιουργούν τουλάχιστον «άγχος» στους επενδυτές. Το Tether λέει ότι εξαργυρώνει σταδιακά τα εμπορικά χαρτιά υπέρ των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία είναι πολύ πιο σταθερά και ρευστά.

Παρόλο που μπορεί να μην σχετίζεται άμεσα την πτώση στις αγορές κρυπτονομισμάτων, η Meta (FB) ανακοίνωσε πως θα κλείσει οριστικά το Novi, το πιλοτικό πρόγραμμα πληρωμών με ψηφιακό πορτοφόλι της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης, την 1η Σεπτεμβρίου, τελειώνοντας το πείραμα του libra stablecoin. Μόλις τρία χρόνια μετά που η Facebook αποκάλυψε το φιλόδοξο, αλλά τελικά καταδικασμένο πρότζεκτ για πληρωμές με κρυπτονομίσματα. Τότε είχε δράσει καταλυτικά ως bullish event, καθώς όλοι οι κάτοχοι λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης, θα είχαν πρόσβαση σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Η Meta ανακοίνωσε τα νέα στον ιστότοπο της υπηρεσίας, στέλνοντας στους χρήστες έναν σύνδεσμο προς την ανακοίνωση που καλούσε τους χρήστες να αποσύρουν τα χρήματά τους από την πλατφόρμα «το συντομότερο δυνατό». Από τις 21 Ιουλίου, οι χρήστες θα χάσουν τη δυνατότητα να καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς τους. Μόλις τελειώσει το πιλοτικό project, οι χρήστες δεν θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό συναλλαγών τους και σε άλλα δεδομένα.

Παρόλο που η Meta αποφάσισε να «σκοτώσει» το πιλοτικό πρόγραμμα του ψηφιακού πορτοφολιού Novi, η εταιρεία είπε ότι έχει σχέδια να επαναχρησιμοποιήσει την τεχνολογία για μελλοντικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας της για το metaverse. «Εκμεταλλευόμαστε ήδη τα χρόνια που δαπανήθηκαν για την επένδυση στην τεχνολογία blockchain και εισάγοντας νέα προϊόντα, όπως τα ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα- NFTs» αναφέρει η εταιρεία.