7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Σε δημοπρασία επετειακό κρασί από το κτήμα «Σκούρας»

Σε δημοπρασία επετειακό κρασί από το κτήμα «Σκούρας»

Οι δημοπρασίες οίνων είναι εξαιρετική πηγή για την αγορά σπάνιων φιαλών κρασιού, τις οποίες αναζητούν από απλοί συλλέκτες μέχρι οινοχόοι. Στην Ελλάδα βεβαίως δεν έχουμε παράδοση οινικών συλλογών και τα παλαιωμένα ελληνικά κρασιά είναι ελάχιστα. Κανένα δεν έχει αποκτήσει τη «μυθική διάσταση» που θα οδηγήσει σε μια διαδικασία ξέφρενης πλειοδοσίας και στην επίτευξη της πολυπόθητης υπεραξίας. Τέτοιες δάφνες διεκδικεί σήμερα ένα κρασί από το Κτήμα «Σκούρας». Πρόκειται για μια επετειακή εμφιάλωση που έρχεται να εκπληρώσει τον περίφημο στίχο του ποιητή «Μεθύστε με τ? αθάνατο κρασί του Εικοσιένα».

Εικοσιμία διαδοχικές χρονιές «Μέγας Οίνος» αναμείχθηκαν, προκειμένου να τιμηθεί η μεγάλη γιορτή της εθνεγερσίας. Το εκλεκτό κρασί του οινοποιείου στο Μαλανδρένι Αργολίδος, παλαιώθηκε με φροντίδα σε ιδανικές συνθήκες 21 χρόνια, από το 1999 έως και το 2020, παίρνοντας επάξια τον τίτλο – κι όχι απλώς συμβολικά – «21 Χρονιές». Καθώς η 21η χρονιά του συμπίπτει φέτος με την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, η συγκυρία αυτή δίνει την ευκαιρία στο Κτήμα Σκούρα να προσδώσει στο κρασί συλλεκτική διάσταση.

Ο Γιώργος Σκούρας, ένας από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες οινοποιούς, έχει εφαρμόσει εδώ και χρόνια τη μέθοδο solera. Πρόκειται για πρακτική όπου διαδοχικά αφαιρείς και προσθέτεις στο ίδιο βαρέλι μια ποσότητα κρασιού κάθε χρόνο. Την μέθοδο solera συναντάμε στην Ισπανία στα γλυκά κρασιά, αλλά και στην Ελλάδα είναι παλαιά συνήθεια στην Κρήτη με το κρασί Μαρουβάς. Η ιδιαιτερότητα του κρασιού για το ?21 είναι ότι συνιστά τη μοναδική solera στον κόσμο με τόσες χρονιές στη φιάλη.

Ο οινοποιός χαρακτηρίζει το κρασί μαγικό. «Είναι μεταξωτό, μαλακό, φινετσάτο. Ο αρωματικός χαρακτήρας του εντυπωσιάζει αποκαλύπτοντας αρκετό κόκκινο φρούτο, αρώματα από βρεγμένα φύλλα του δάσους, μανιτάρια, νότες βύσσινο, βατόμουρο, κεράσι αλλά και μπαχαρένιο χαρακτήρα με μοσχοκάρυδο, κανέλα και μαύρο πιπέρι. Πικάντικη μύτη και βαθιά πολύπλοκο στο στόμα. Η σπανιότητα του κρασιού αυτού είναι ότι είναι ώριμο και νέο μαζί και μπορεί να διατηρηθεί για τα επόμενα 30 χρόνια» εξηγεί ο Γ. Σκούρας για όσους μπορούν να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να το γευτούν.

Ο Σκούρας είχε την καλή ιδέα να αναθέσει στο εργαστήριο συλλεκτικών βιβλιοδεσιών και ειδικών εκδόσεων του Μπάμπη Λέγγα – ενός ανθρώπου που τιμά την τέχνη του βιβλίου -, το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας χειροποίητης, πανόδετης, υψηλής αισθητικής, αριθμημένης κασετίνας και ένα βιβλίο, με 21 Ιστορίες, όλες από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη. Φιάλη και βιβλίο εσωκλείονται σε μια κασετίνα εξολοκλήρου φτιαγμένη στο χέρι ειδικά για την περίσταση, αποτελώντας ένα συλλεκτικό αναμνηστικό αντικείμενο της επετείου των 200 χρόνων από την Παλιγγενεσία.

Στη συλλεκτική κασετίνα, 21 φιάλες, αριθμημένες από το 1 μέχρι το 21, βγαίνουν σε δημοπρασία από τον οίκο «Βέργος». Είναι ένα καλό άνοιγμα του Ανδρέα Βέργου στο πεδίο του κρασιού, που ελπίζουμε να καρποφορήσει και να έχει συνέχεια. Ο Πέτρος Βέργος ήταν αυτός που καλλιέργησε τη συλλεκτική κουλτούρα φιλελληνικών αντικειμένων κι ο Ανδρέας Βέργος παίρνει επάξια την σκυτάλη, διευρύνοντας τις δημοπρασίες του οίκου στο κρασί.

Το σύνολο των εσόδων της πώλησης θα προσφερθεί για την υποστήριξη των σκοπών της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή». Ως την ώρα αυτή δεν έχει δημοσιευθεί ο κατάλογος των προσφερόμενων κρασιών κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η διοργάνωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα του οίκου vergosauctions.com την Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου, στις 13:30.