Βαριές απώλειες στη Wall Street με πίεση από τα ομόλογα

Βαριές απώλειες στη Wall Street με πίεση από τα ομόλογα

Νέες πιέσεις δέχονται σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά το ρεκόρ που είχε σημειώσει χτες ο Dow Jones, καθώς η νέα ενίσχυση των αποδόσεων των τίτλων του αμερικανικού δημοσίου οδηγεί σε ρευστοποιήσεις στα βαριά χαρτιά της τεχνολογίας και περιορίζει γενικότερα τη διάθεση ανάληψης ρίσκου των επενδυτών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 1,4% στις  31.520 μονάδες με πτώση 445 μονάδων, ο S&P 500 χάνει περίπου 2% στις 3.850 μονάδες ενώ τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται ο Nasdaq που κινείται 2,8% χαμηλότερα στις 13.240 μονάδες. 

Νωρίτερα σήμερα, το 10ετές ΗΠΑ σημείωσε νέο υψηλό 12μήνου με την απόδοσή του να υπερβαίνει το 1,5%, περιορίζοντας ξανά το κύμα αισιοδοξίας για ανάληψη κινδύνων στις αγορές που φάνηκε χτες ότι είχε αναθερμανθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 10ετες ομόλογο, που συνιστά ορόσημα για τις παγκόσμιες αγορές, έχει ενισχυθεί κατά 35 μονάδες βάσεις τον Φεβρουάριο την ώρα που η μέση μερισματική απόδοση στον S&P 500 είναι στο 1,47%.

Σε αυτό το κλίμα, οι μετοχές της τεχνολογία συνεχίζουν να λειτουργούν ως «βαρίδι», με την Apple να χάνει πάνω από το 2% της αξίας της, την Intel να υποχωρεί κατά 3,9%,  και τη Microsoft κατά 1,8%.

Αντίθετα, στήριξη παρέχουν οι μετοχές της λεγόμενης πραγματική οικονομίας, με τη Nike, και τις 3M, κ.α να καταγράφουν μικρά κέρδη. 

Στα υπόλοιπα στοιχεία που εξετάζουν οι επενδυτές, σημαντική πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι η οικονομία της χώρας ισχυροποιείται απέναντι στην πανδημία. Ωστόσο, τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η πρόσφατη κακοκαιρία στις νότιες πολιτείες συντηρούν τις ανησυχίες για τους αριθμούς αργότερα εντός του μήνα.

Για την εβδομάδα πάντως που έληξε στις 20 Φεβρουαρίου οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 111.000 στις 730.000 από τις 838.000 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, έναντι μάλιστα εκτιμήσεων για αύξηση στις 838.000 σε έρευνα του Reuters.

Κατά τα άλλα, οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια για διαρκή αγαθά ενισχύθηκαν κατά 3,4% τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω των αυξημένων παραγγελιών για πολιτικά αεροσκάφη, ενώ οι παραγγελίες για αγαθά διάρκειας άνω των τριών ετών κατέγραψαν τον ένατο διαδοχικό μήνα που αυξάνονται.

Τέλος, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αναθεωρήθηκε ανοδικά στο δ' τρίμηνο στο 4,1% έναντι του 4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, χάνοντας την εκτίμηση για 4,2% σε έρευνα του Reuters.