Πτώση 165 μονάδων ο Dow Jones με «βαρίδι» την Apple

Πτώση 165 μονάδων ο Dow Jones με «βαρίδι» την Apple

Έντονες πιέσεις, που συμπαρέσυραν και τους άλλους δύο βασικούς δείκτες, δέχθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street ο βιομηχανικός Dow Jones, έπειτα από την προειδοποίηση για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της που εξέδωσε η Apple λόγω κονορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Dow συμπλήρωσε την τρίτη διαδοχική του συνεδρίαση με απώλειες, υποχωρώντας κατά 0,56% ή 165 μονάδες και ολοκλήρωσε στις 29.232 μονάδες, μακριά όμως από τα χαμηλά ημέρας του όταν είχε βρεθεί να χάνει έως και 282 μονάδες.

Περιορίζοντας επίσης στην πορεία τις απώλειές του ολοκλήρωσε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, στις 3.370 μονάδες με πτώση 0,29%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq που είχε βρεθεί και αυτός να υποχωρεί κατάφερε λίγο πριν το καμπανάκι να περάσει σε θετικό πρόσημο, κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,02% στις 9.732 μονάδες.

Τις πιέσεις της Apple στον Nasdaq αντιστάθμισε σειρά θετικών επιδόσεων κολοσσών της παγκόσμιας τεχνολογίας, με τη μετοχή της Netflix να ενισχύεται κατά 1,9% και την Tesla να πραγματοποιεί άλμα 7%, ενώ και η μητρική της Google, η Alphabet, είδε τον τίτλο της να προσθέτει ένα 0,5% στην αξία του.

Από την πλευρά της, η Apple ανέφερε σήμερα ότι δεν θα επιτύχει τον στόχο για πωλήσεις ύψους 63 - 67 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνου του έτους, εξαιτίας μειωμένης παραγωγής αλλά και εξασθενημένης ζήτησης στην Κίνα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κοροναϊός θα ρίξει σημαντικά τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων και άλλων τεχνολογικών συσκευών στην Κίνα, που είναι η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως και συνεισφέρει το 15% των συνολικών εσόδων της Apple, ίσως και κατά 50% στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η μετοχή της Apple που είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και 3,2% τελικά μάζεψε τις απώλειές της στο 1,8%.

Αναφορικά με την επιδημία του κορονοϊού COVID-19, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 1.868 άτομα, σε ένα σύνολο 72.436 κρουσμάτων, ενώ εκτός ηπειρωτικής Κίνα, έχουν επιβεβαιωθεί 5 θάνατοι, σε σύνολο 827 κρουσμάτων σε 26 χώρες και περιοχές. Μόνο την Δευτέρα, στην ηπειρωτική Κίνα σημειώθηκαν επιπλέον 98 θάνατοι, ενώ καταγράφηκαν και 1.886 νέα κρούσματα.

Σε αυτό το κλίμα και με την μεταβλητότητα των παγκόσμιων αγορών να διατηρείται στρέφοντας τους επενδυτές σε «ασφαλή καταφύγια», οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν σήμερα το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2013, με το πολύτιμο μέταλλο να «σπάει» και το ψυχολογικό φράγμα των 1.600 δολαρίων.