8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Πτώση 15% κατέγραψε το νικέλιο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου

Πτώση 15% κατέγραψε το νικέλιο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου

Πτώση 15% κατέγραψε η τιμή του νικελίου στα 31.380 δολάρια στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME). Υπενθυμίζεται πως το LME διέκοψε τις συναλλαγές στην αγορά του νικελίου μετά από μια άνευ προηγουμένου εκτίναξη των τιμών που οδήγησε τους χρηματιστές να δυσκολεύονται να πληρώσουν περιθώρια κέρδους έναντι των βαθιά ασύμφορων short θέσεων.

Οι τιμές των εμπορευμάτων σημείωσαν αλματώδη αύξηση νωρίτερα μέσα στον μήνα υπό τον φόβο της έλλειψης προμηθειών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία είναι βασικός παραγωγός μετάλλων και για την ακρίβεια είναι η τρίτη σε παραγωγή νικελίου χώρα στον κόσμο, ενώ είναι επίσης βασικός προμηθευτής σε ό,τι αφορά τον χάλυβα και την παραγωγή μπαταριών λιθίου.

Στις 8 Μαρτίου οι τιμές του μετάλλου υπερδιπλασιάστηκαν εντός λίγων ωρών ξεπερνώντας τα 100.000 δολάρια τον μετρικό τόνο, καθώς ένας από τους μεγαλύτερος παραγωγούς παγκοσμίως, η κινεζική Tsingshan Holding Group, αγόρασε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες υπό τον φόβο ελλείψεων, προκαλώντας μαζικό σορτάρισμα.

H συνεδρίαση τότε διακόπηκε και η διαπραγμάτευση σταμάτησε τελικά για μία εβδομάδα. Στη συνέχεια επιβλήθηκαν ημερήσια όρια διακύμανσης, αρχικά στο 5% μετά στο 8% και πλέον στο 15%, σε μια προσπάθεια του LME«να βοηθήσει περαιτέρω την αγορά να προσαρμοστεί την πραγματική τιμή».