Ποιους επηρέασε χρηματιστηριακά το σκάνδαλο της Volkswagen

Ποιους επηρέασε χρηματιστηριακά το σκάνδαλο της Volkswagen

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Συχνά στα χρηματιστήρια η πορεία μιας εταιρείας επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα και τις μετοχές κάποιων άλλων εταιρειών που σχετίζονται με αυτήν. Αυτές μπορεί  να είναι οι προμηθευτές ή οι συνεργάτες της και αρκεί μια αρνητική ή θετική είδηση για να επιδράσει αντίστοιχα επάνω τους.

Για παράδειγμα, η χρεοκοπία της Lehman Brothers επηρέασε κυρίως τον χρηματοπιστωτικό κλάδο για λόγους συστημικότητας καθώς, όπως αποδείχθηκε, και άλλες τράπεζες είχαν «μολυσμένους» ισολογισμούς.

Ένα πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η υπόθεση της Volkswagen καθώς στις 18 Σεπτεμβρίου του 2015 η αμερικανική αρχή προστασίας του περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τα αυτοκίνητα της εταιρείας στις ΗΠΑ λειτουργούσαν με ένα λογισμικό με το οποίο εμφανίζονταν στους ελέγχους χαμηλές εκπομπές CO2.

Με την ανακοίνωση της αμερικανικής αρχής, η μετοχή της Volkswagen έχασε μέσα σε μερικές συνεδριάσεις το 40% της αξίας της, καθώς το πρόστιμο που της επιβλήθηκε ήταν $8 δισ.

Για να αναλογιστούμε το μέγεθος του προστίμου που της επιβλήθηκε, αρκεί να  σημειώσουμε πως αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 54% των EBITDA της εταιρείας για την χρήση του 2014...

Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα οι εταιρείες των οποίων οι μετοχές επλήγησαν περισσότερο είναι αυτές των οποίων τα έσοδα τους από την Volkswagen βρίσκονται πάνω από το 20%, καθώς προμηθεύουν την εταιρεία με διάφορα εξαρτήματα.

Πηγή γραφήματος: Bloomberg

Όπως αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, τόσο τα χρηματιστήρια όσο και οι μετοχές αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και αρκεί μια θετική ή αρνητική είδηση για να ξεκινήσει ένα ντόμινο κερδών ή απωλειών.