Νέες απώλειες στη Λεωφόρο Αθηνών

Νέες απώλειες στη Λεωφόρο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με εναλλαγές προσήμου συνεχίζεται η συνεδρίαση της Παρασκευής για τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που βρίσκεται στις 585,08 μονάδες, καθώς μέχρι στιγμής δεν καταφέρνει να αντιδράσει ανοδικά μετά την χθεσινή μεγάλη πτώση που σημείωσε.

Ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη που κατέγραφε κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης με αποτέλεσμα να καταγράφει πλέον απώλειες.

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, καθώς και η πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μοιάζει να περιμένει κάποιες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο και φαίνεται να μην μπορεί να αντιδράσει, με δεδομένο και το κλίμα νευρικότητας που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Πιθανόν, ωστόσο, την τελευταία ώρα διαπραγμάτευσης και κατά την δημοπρασία να εμφανιστούν εντολές αγοράς, οι οποίες θα «γυρίσουν» τον γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος, καθώς και αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και του τραπεζικού κλάδου.

Ουσιαστικά, το επόμενο διάστημα το μόνο ίσως γεγονός το οποίο θα απέτρεπε μια ανοδική αντίδραση ή και θα οδηγούσε τον γενικό δείκτη προς χαμηλότερα επίπεδα είναι η πορεία της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, καθώς και η ψήφιση του ασφαλιστικού αυτόν τον μήνα.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες φάσεις μιας χρηματιστηριακής αγοράς, μετά από μεγάλες απώλειες ακολουθεί αντίδραση, της οποίας το μέγεθος εξαρτάται συνήθως από οικονομικούς παράγοντες, αλλά στην περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου ο μόνος καθοριστικός παράγοντας για την βραχυπρόθεσμη πορεία του είναι ο πολιτικός.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης βρέθηκε ξανά μέσα στο πτωτικό κανάλι που έχει δημιουργηθεί από τις 17 Μαρτίου του 2014. Τεχνικά η επόμενη στήριξη για τον γενικό δείκτη βρίσκεται στις 560 μονάδες με δεύτερη αυτή των 526 μονάδων.

Η μετοχή της ΕΤΕ βρίσκεται στα €0,29 με απώλειες 1,69%, της ΑΛΦΑ στα €2,07 με πτώση 1,43%, της ΠΕΙΡ στα €0,26 με πτώση 0,76% και της ΕΥΡΩΒ στα €0,942 με κέρδη 0,21%.

Η μετοχή του ΟΤΕ διατήρησε και κατά την χθεσινή συνεδρίαση το ανοδικό της σήμα, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στο επίπεδο στήριξης των €8,70 για να κλείσει υψηλότερα στο τέλος της συνεδρίασης. Η μετοχή σήμερα βρίσκεται στα €8,82 με απώλειες 0,90%.

Με ανοδικό σήμα παραμένει και ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ με το σημείο στήριξης να βρίσκεται στα επίπεδα των €8,7880. Η μετοχή σήμερα βρίσκεται στα €9,31 με κέρδη 0,65%.

Προσπάθεια ανάκαμψης για την μετοχή της ΑΡΑΙΓ καθώς χρειάζεται δύο περίπου ανοδικές συνεδριάσεις ώστε να δοθεί ανοδικό σήμα με το επίπεδο στήριξης της μετοχής να βρίσκεται στα επίπεδα των €8,7880. Η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα στα €6,94 με άνοδο 3,43%.

Κοντά στο σήμα αγοράς βρίσκεται και η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς χρειάζεται δύο ανοδικές συνεδρίασης ώστε βρεθεί με ανοδικό σήμα με το επίπεδο στήριξης της μετοχής να βρίσκεται στα επίπεδα των €1,2651. Η μετοχή καταγράφει πτώση 4,23% στα €1,36.

Ο τζίρος μέχρι στιγμής βρίσκεται στα €44,16 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €4,27 εκατομμύρια.

Από τις μετοχές που έχουν κάνει μέχρι στιγμής πράξη, 29 κινούνται ανοδικά 48 πτωτικά και 6 παραμένουν αμετάβλητες.