Προς τα που θα κινηθεί ο S&P 500 και γιατί αδυνατίζουν οι αρχικές θετικές εκτιμήσεις

Προς τα που θα κινηθεί ο S&P 500 και γιατί αδυνατίζουν οι αρχικές θετικές εκτιμήσεις

Με τον εμβληματικό δείκτη S&P 500, να καταγράφει συνεχώς νέες υψηλές τιμές και να έχει υπερβεί το ψυχολογικό επίπεδο τω 4.500 μονάδων, πληθαίνουν οι εκθέσεις των σημαντικών διεθνών επενδυτικών και χρηματιστηριακών οίκων, σχετικά με το κλείσιμο του S&P 500, στο τέλος του τρέχοντος έτους. Οι εκτιμήσεις, για τη μελλοντική πορεία του δείκτη, έχουν πάψει προ πολλού να είναι μόνο θετικές.

Από την πλευρά των θετικών προβλέψεων, εκτιμάται ότι η περαιτέρω άνοδος θα είναι της τάξης του 2,5% έως 4%. Αντίθετα, από την πλευρά των αρνητικών προβλέψεων, η αναμενόμενη πτώση είναι από 2% έως 15,5%.

Ενδεικτικά:

Goldman Sachs και η Oppenheimer έχουν θέσει ως στόχο για τον S&P 500 τις 4.700 μονάδες,

Credit Suisse, η UBS και η JPMorgan τις 4.600 μονάδες,

Deutsche Βank τις 4.500 μονάδες,

Barclays τις 4.400 μονάδες,

Jefferies τις 4.350 μονάδες,

Citigroup και η Morgan Stanley στις 4.000,

Wells Fargo τις 3.850

Bank of America τις 3.800 μονάδες.

Σταθεροποίηση ή διόρθωση

Όπως με ευκολία διαπιστώνουμε, οι εκτιμήσεις των οίκων ρέπουν περισσότερο προς τη σταθεροποίηση ή και την πτώση του δείκτη S&P 500, παρά την ψυχολογική έξαρση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Οι επενδυτές, εξακολουθούν να εστιάζουν την προσοχή τους, στην πολιτική της Fed καθώς και στην πορεία των επιτοκίων, χωρίς να εστιάζουν στα πραγματικά επιχειρηματικά και οικονομικά δεδομένα.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη του Q3, θα επιβραδυνθεί αισθητά και δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις αρχικές εκτιμήσεις του 7% και 8%. Έτσι οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις πλέον διαμορφώνονται στα επίπεδα του 4,5% με 5,5%. Τι καταγράφει αυτή η μεταβολή;

Καταγράφει την παρατεταμένη αναστάτωση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τα προβλήματα που αναδύονται δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα δίκτυα μεταφορών και διανομών. Προβλήματα εμφανίζονται και στις διαδικασίες παραγωγής, στην πρόσβαση στις πρώτες ύλες και αλλού.

Επιπλέον, οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών, έχουν επηρεάσει τις τιμές και τις παραδόσεις των αγροτικών προϊόντων.

Οι αυξήσεις των τιμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, δείχνουν ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού δεν έχει αποφευχθεί.

Ήδη η απότομη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας σε σχήμα V από το πρώτο τρίμηνο του 2021 και ο πληθωρισμός των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των τιμών των κατοικιών, προκαλεί ανησυχίες, παρ’ όλο που η Fed εκτιμά ότι το φαινόμενο το πληθωρισμού θα είναι παροδικό.

Και φυσικά η γενικότερη αναστάτωση, συνδυάζεται με την αγωνία από την έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ και την αδυναμία επιτάχυνσης των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Από την άλλη πλευρά, οι αισιόδοξοι εστιάζουν στο πρώτο μέρος του σχεδίου ύψους $1 τρισ., που θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα $110 δισ. στους οδικούς άξονες, $73 δισ. στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, $66 δισ. στο σιδηροδρομικό δίκτυ και $65 δισ. στις ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.