Προς εβδομαδιαίες απώλειες η Wall Street

Προς εβδομαδιαίες απώλειες η Wall Street

Σε «βουτιά» εξελίσσεται η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τους αμερικανικούς δείκτες, διευρύνοντας τις αρχικές απώλειες οδηγούμενοι προς την ολοκλήρωση μιας ευμετάβλητης εβδομάδας, καθώς ο συνδυασμός των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, της πτώσης του πετρελαίου και των απογοητευτικών εταιρικών κερδών επιβάρυναν το κλίμα στη Wall Streeet. 

O S&P 500 καταγράφει πτώση 28 μονάδων, -1,50% στις 1.886,81. Ο βιομηχανικός Dow υποχωρεί 1,10% ή 177 μονάδες στις 16.239,35 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες 2,65% ή 119 μονάδες στις 4.391,60 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης των ΗΠΑ, οι νέες θέσεις αυξήθηκαν κατά 151.000, ενώ η εκτίμηση των αναλυτών του MarketWatch ήταν για 180.000 νέες θέσεις. Το αναθεωρημένο ποσοστό του Δεκεμβρίου είχε διαμορφωθεί στις 262.000 θέσεις, δηλαδή 18.000 θέσεις λιγότερες από τις 280.000 του Νοεμβρίου.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η μείωση του ποσοστού της ανεργίας, το οποίο υποχώρησε κάτω από το 5% πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια και διαμορφώθηκε στο 4,9%. Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με μια αύξηση στους μισθούς, αντισταθμίζει σχετικά τις χαμηλότερες θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο.

Το πετρέλαιο ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες άνω του 8%.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από αδύναμα μεγέθη, στη μεταποίηση, την παραγωγικότητα και τη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών. Τα στοιχεία αποτυπώνουν την αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ, αυξάνοντας το ενδεχόμενο η Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Ωστόσο, η υποχώρηση της ανεργίας κάτω του 5% έπειτα από 8 χρόνια, έρχεται σε αντίθεση με τη μικρότερη δημιουργία θέσεων εργασίας, με τους αναλυτές να διχάζονται σχετικά με το πως θα ερμηνεύσει τα μεγέθη η Fed. 

Οι μετοχές του LinkedIn Corp. σημειώνουν «βυθίζονται» 42,82%, καθώς η εταιρεία ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της εχθές το βράδυ εκτίμησε μικρότερη ανάπτυξη για το 2016.

Η Symantec Inc. ανακοίνωσε μια «ένεση» ρευστότητας 500 εκατ. δολαρίων από την Silver Lake, οδηγώντας τη μετοχή της σε κέρδη άνω του 3,8%.

Η Tyson Foods ενισχύεται 9,9%, καθώς θα αυξήσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ενώ η Estee Lauder σημειώνει άνοδο 3,35%, καθώς τα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.