Profit taking στο πετρέλαιο - Παραμένουν οι φόβοι για την προσφορά

Profit taking στο πετρέλαιο - Παραμένουν οι φόβοι για την προσφορά

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν τη Δευτέρα, εγκαταλείποντας τα προηγούμενα κέρδη καθώς οι επενδυτές αποκόμισαν κέρδη μετά την άνοδο της προηγούμενης συνεδρίασης, αλλά οι φόβοι για την παγκόσμια προσφορά εμφανίστηκαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμάζεται να απαγορεύσει σταδιακά τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούν κατά 1 δολάριο, ή 1,21%, στα 110,20 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ  (WTI) πέφτουν 1 δολάριο, ή 0,99%, στα 109,50 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς, που σημείωσαν άλμα περίπου 4% την περασμένη Παρασκευή, αυξήθηκαν νωρίτερα κατά περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι, με το WTI να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Μαρτίου στα 111,71 δολάρια.

«Οι αγορές πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν άνοδο αυτή την εβδομάδα καθώς η εκκρεμής απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό πετρέλαιο θα ενισχύσει περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες αργού και καυσίμων», δήλωσε ο Καζουχίκο Σαϊτό επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.

Η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει να συμφωνήσει σε ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αυτόν τον μήνα παρά τις ανησυχίες για την προμήθεια στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες και αξιωματούχοι την Παρασκευή, απορρίπτοντας προτάσεις για καθυστέρηση ή υποβάθμιση των προτάσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα — η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» — επέβαλε κυρώσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, προκαλώντας ανησυχίες για τις προμήθειες.

Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βενζίνης στις ΗΠΑ σημειώνουν και πάλι νέο ιστορικό υψηλό τη Δευτέρα, καθώς η πτώση των αποθεμάτων πυροδότησε ανησυχίες για την προσφορά.