Πού τοποθετούνται τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια;

Πού τοποθετούνται τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα διεθνή χρηματιστήρια πραγματοποίησαν ένα μίνι ράλι και μερικά από αυτά κατάφεραν βγουν από την bear market στην οποία βρισκόταν.

Στις 3 Μαρτίου το χρηματιστήριο της Βραζιλίας και συγκεκριμένα ο δείκτης Bovespa πραγματοποίησε κέρδη 5,12% λόγω δηλώσεων της Προέδρου της χώρας κ.  Dilma Vana Rousseff πως θα μειώσει την διαφθορά στα επόμενα χρόνια κεντρίζοντας το ενδιαφέρων των μακροπρόθεσμων επενδυτών ώστε να τοποθετηθούν στο χρηματιστήριο της χώρας.

Οι αναδυόμενες αγορές πραγματοποιούν το τελευταίο χρονικό διάστημα σημαντική άνοδο και αυτό αποτυπώνεται και στα νομίσματα των εν λόγω οικονομιών όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα.

 

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Από την αρχή του έτους πρωταθλητής στις αποδόσεις των αναδυόμενων χρηματιστηρίων αναδεικνύεται αυτό της Βραζιλίας με 13% ενώ ακολουθεί το χρηματιστήριο της Ινδονησίας με κέρδη 11%. Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το χρηματιστήριο της Κίνας με 20% και ακολουθεί αυτό της Ινδίας με 7,3% όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα.

 

Πηγή γραφήματος:Wall Street Journal

Εξάλλου οι εκροές από τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων οικονομιών τον Φεβρουάριο έφθασαν τα $1,1 δισ. έναντι $6,9 δισ. τον Ιανουάριο σύμφωνα με το Institute of International Finance όπου πραγματικά υπήρξε σημαντική μείωση.

Ο δείκτης MSCI Emerging Markets (βλ γράφημα παρακάτω) διαπραγματεύεται με τιμή προς λογιστική αξία (price to book value) 1,3 φορές έναντι του αντίστοιχου αριθμοδείκτη για τον S&P 500 που είναι 2,4 φορές.

Από τα υψηλά του καλοκαιριού έως τα πρόσφατα χαμηλά ο συγκεκριμένος δείκτης σημείωσε πτώση 36% ενώ το τελευταίο διάστημα ενισχύθηκε από τα χαμηλά του κατά 16,97%. Επίσης ο RSI (Relative Strength Index) για τον συγκεκριμένο δείκτη βρίσκεται στο 65,06 προσεγγίζοντας την υπέρ-αγορασμένη ζώνη.

 

Πηγή γραφήματος:Stockcharts

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στις οικονομίες των ανεπτυγμένων οικονομιών και η «αμηχανία» που δείχνουν οι κεντρικές τράπεζες αυτών, στρέφουν τα επενδυτικά κεφάλαια προς τις αναδυόμενες οικονομίες. Ενδεικτικά, η Capital Economics προβλέπει άνοδο 25% έως το τέλος του 2017 για τον MSCI Emerging Markets.