Πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Hμέρα αποκόμισης κερδών η χτεσινή, χωρίς πάντως ιδιαίτερες πιέσεις με -0,59% στον Γενικό Δείκτη μετά τις δυο πρώτες εξαιρετικές  συνεδριάσεις της εβδομάδας, που ύψωσαν τον δείκτη συνολικά κατά 5,5% και κυρίως πάνω από τις 880 μονάδες.

Κλείνοντας το πρώτο χρηματιστηριακό τρίμηνο και δεδομένων των συνθηκών που δημιούργησε η πολεμική σύρραξη και η χιονοστιβάδα των επιπτώσεων που επιφέρει σε όλο το οικονομικό φάσμα προπάντων για τις χώρες της Ευρώπης, η ελληνική αγορά δείχνει μια ώριμη στάση. 

Αν και εφόσον αποκλιμακωθεί η ένταση, η συμπεριφορά αυτή  οδηγεί στο σκεπτικό ότι θα έχει μια ενδιαφέρουσα και θετική πορεία το επόμενο διάστημα, έχοντας συγκριτικά και καλύτερη απόδοση μέχρι τώρα συγκριτικά με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών. Και αυτό παρά το σοβαρό πλήγμα που έχει δεχθεί η δεικτοβαρής  ΕΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γενικότερη πορεία της αγοράς.

Οι σοβαρές –οικονομικές- επιπτώσεις  που εκπορεύονται αρχικά από την απότομη μετα-πανδημική ζήτηση και κατόπιν από τις σοβαρές αναταράξεις που δημιούργησε η πολεμική σύρραξη με εκτίναξη ενεργειακού κόστους, με αυξημένες τιμές πρώτων υλών και εμπορευμάτων, συνίστανται στο μεγάλο πρόβλημα  του πληθωρισμού. 

Πληθωρισμός

Στα οικονομικά, ο πληθωρισμός είναι ένα ποσοτικό μέτρο — ένα μέτρο της ποσότητας έναντι της ποιότητας — που παρακολουθεί το ρυθμό μεταβολής των τιμών ενός τυποποιημένου καλαθιού αγαθών. Ο πληθωρισμός ορίζεται ως αύξηση των τιμών με την πάροδο του χρόνου και ο ρυθμός αυτής της αύξησης εκφράζεται ως ποσοστό. 

Οι αιτίες που τον προκαλούν, είναι όχι μόνο η απότομη αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα καθώς και οι αναταράξεις  της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών με προσφορά χρήματος και  η αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Για τους καταναλωτές, πληθωρισμός σημαίνει υψηλότερες τιμές για αγαθά και υπηρεσίες και κίνδυνο απώλειας αγοραστικής δύναμης εάν το εισόδημά τους δεν συμβαδίζει με ανάλογο βήμα.

Τι σημαίνει όμως για τους επενδυτές; Πώς επηρεάζεται το χρηματιστήριο και ποιες μετοχές πλήττονται περισσότερο; Ποιων εταιρειών οι τίτλοι μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα το φαινόμενο;

Καταρχάς οφείλουμε να σκεφτούμε ότι ο πληθωρισμός «πληγώνει» τις καταθέσεις  ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου όπως η περίοδος που διανύουμε, καθώς και τους τόκους που προέρχονται από αυτές η γενικά από προϊόντα σταθερού εισοδήματος που είναι ευρέως διαδεδομένα.

Οι επενδυτές ομολόγων αισθάνονται ήδη την επίπτωση του πληθωρισμού με τις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων να αυξάνονται απότομα – κινούμενες αντίστροφα με τις  τιμές των ομολόγων. 

Χρηματιστήριο

Στο χρηματιστήριο  αξιών όμως, υπάρχουν μετοχές που έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κλάδοι που πλήττονται και δύσκολα η δραστηριότητά τους  μπορεί  να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Επομένως, μια σωστή επιλογή είναι η επιλογή μετοχών που η δραστηριότητά τους δεν πλήττεται και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα «εκμεταλλεύεται» το φαινόμενο. 

Kατά συνέπεια στο Χρηματιστήριο υπάρχει η δυνατότητα  διαχείρισης του διαθέσιμου εισοδήματος και επομένως  καθίσταται ελκυστική επιλογή  ειδικά για τους καταθέτες των μηδενικών επιτοκίων.

Τέτοια είναι η περίπτωση των μετοχών  διαχείρισης ακινήτων.  Τα ακίνητα είναι μια δημοφιλής επιλογή καθώς οι αξίες τους αυξάνονται δημιουργώντας και αυξημένο εισόδημα από ενοίκια. Στο Χρηματιστήριο υπάρχουν οι ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία)  : Prodea, Trastor, Intercontinantal-International και BriQ Properties, αν και η Τrastor βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας πρότασης από την Τράπεζα Πειραιώς  και η Premia Properties.

Oι επενδυτές μπορούν να στραφούν επίσης σε υλικά περιουσιακά στοιχεία που ενδέχεται να αυξηθούν σε αξία.  Αυτά είναι τα εμπορεύματα  και οι πρώτες ύλες.

Το κύριο καταφύγιο είναι ο χρυσός –και, σε μικρότερο βαθμό, άλλα πολύτιμα μέταλλα– προκαλώντας αύξηση των τιμών καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός. Επομένως, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα των μετάλλων ή των εμπορευμάτων όπως τα αγροτικά προϊόντα  ή το πετρέλαιο,  μπορούν να εκμεταλλευτούν τον πληθωρισμό όχι μόνο ως αντιστάθμιση αλλά και ως κερδοσκοπία.

Οπωσδήποτε εταιρείες με αυξημένο ενεργειακό κόστος δύσκολα μπορούν να αποφύγουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ενώ οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα καταναλωτικά αγαθά, ναι μεν πλήττονται αλλά μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές.

Οι ξένες αγορές διαθέτουν προϊόντα ΕΤF μετάλλων και εμπορευμάτων που συνιστώνται σε περιόδους πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας υπάρχουν επιλογές που  ο επενδυτής μπορεί να κάνει, αποφεύγοντας τη διάβρωση του εισοδήματός του.