ΓΔ: 817,24 2,14 (0,26 %)

Τζίρος: 53,08 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1951η
Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 817,24 2,14 (0,26 %)

Τζίρος: 53,08 εκατ. €   RT

Πόλεμοι εξουσίας, οδηγούν τα κρυπτονομίσματα σε νέα υψηλά

Πόλεμοι εξουσίας, οδηγούν τα κρυπτονομίσματα σε νέα υψηλά

Στο Yearn Finance είχαμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, από την στιγμή που διαπραγματευόταν χαμηλότερα από τα 100 δολάρια, και επανερχόμαστε σήμερα που το $YFI βρίσκεται στην 39η θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων και διαπραγματεύεται στα $37.883. Εάν και το άρθρο αναφέρεται κυρίως στο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, θεωρούμε πως σύντομα οι πόλεμοι εξουσίας θα οδηγήσουν τις τιμές πολλών altcoins σε νέα υψηλά.

To YFI μας είχε ξαφνιάσει το καλοκαίρι - δημιουργώντας τον θεσμό της δίκαιης διανομής. Μοίρασε τον περιορισμένη σε κυκλοφορία αριθμό κρυπτονομισμάτων, μόνο 30.000, απευθείας στην κοινότητα που χρησιμοποίησε πρώτη το πρωτόκολλο. Δεν διέθεσε κανένα νόμισμα σε επενδυτές, συμβούλους, ή ακόμα στα ίδια ιδρυτικά μέλη της. Παράλληλα θεμελίωσε το θεσμό του governance, όπου τα μέλη του πρωτοκόλλου έχουν την αποκλειστική διοίκηση αυτού αναλογικά των κρυπτονομισμάτων που έχουν στην κατοχή τους.

Το Yearn Finance, έκδωσε αρχικά 30.000 νομίσματα τα οποία διανεμήθηκαν στους πρώτους χρήστες που παρείχαν κεφάλαια στις «δεξαμενές συναλλαγών» (liquidity pools).

Οι δεξαμενές συναλλαγών μπορούν να χαρακτηριστούν ως Market Makers στους όρους και την λογική της αποκεντρωμένης οικονομίας. Το Yearn Finance αυτοματοποιεί αυτή την διαδικασία, καθώς επιτρέπει στους χρήστες που θα καταθέσουν τα χρήματα να το κάνουν μια φορά, και μετά το πρωτόκολλο μεταθέτει τα χρήματα στην δεξαμενή που δίνει το καλύτερο επιτόκιο συναλλαγών.

Αυτό που εμπνέει τους φανατικούς οπαδούς του Yearn, είναι η κοινότητα που το πρότζεκτ κατάφερε να δημιουργήσει, αλλά και ο διάχυτος ενθουσιασμός και η ταχύτητα που το πρωτόκολλο δημιουργεί νέα προϊόντα.

Για να καταλάβουμε την χρησιμότητα του Yearn, πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα το yield farming. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που προσφέρουν επιτόκιο σε αντάλλαγμα την κατάθεση κρυπτονομισμάτων σε liquidity pools. Μερικές από αυτές είναι το Aave, dYdX, Compound μεταξύ άλλων. Οι χρήστες που παρέχουν liquidity κερδίζουν trading fees για κάθε συναλλαγή που χρησιμοποιεί την δεξαμενή ρευστότητας. Έτσι δημιουργήθηκε μια νέα ευκαιρία για τους κατόχους των κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι πλέον μπορούν να αποκομίζουν κέρδη χωρίς απαραίτητα να ανέβει η αξία αυτών, την στιγμή που τα παραδοσιακά νομίσματα γίνονται πληθωριστικά.

Σε αυτό υπάρχουν δύο περιορισμοί: η πολυπλοκότητα για τους περισσότερους χρήστες, και τα πλέον πολύ ακριβά τέλη συναλλαγών στο δίκτυο Εthereum.

Και ενώ ο διάχυτος ενθουσιασμός του καλοκαιριού που μας έκανε να πιστέψουμε πως μπορεί να υπάρχουν fair launches χωρίς την συμμετοχή των επενδυτικών κεφαλαίων, πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιουργεί η ελλιπής χρηματοδότηση των πρότζεκτ.

Ο ιδρυτής του Yearn, Andre Cronje έγραψε ένα άρθρο σχετικά με τις δυσκολίες του να χτίσεις ένα πρωτόκολλο αποκεντρωμένης οικονομίας, κάνοντας λόγο στους διαχειριστές του πρότζεκτ οι οποίοι δεν αμείβονται όπως πρέπει για την σκληρή εργασία τους.

Στις 12 Ιανουαρίου, μια πρόταση που έμελλε να δημιουργήσει ανησυχία στους επενδυτές, πρότεινε την δημιουργία 1000 νέων $YFΙ που θα οδηγούσε τον συνολικό αριθμό στα 31.000 και θα χρηματοδοτούσε την μακροχρόνια συνέχεια του πρότζεκτ.

​Π​αρά την δυνατότητα να εξασφαλίσει την συνέχεια και πιθανώς ακόμα μεγαλύτερη επιρροή του πρωτοκόλλου, έπρεπε να δημιουργήσει πτωτική τάση στην τιμή διαπραγμάτευσης του $YFΙ έστω πρόσκαιρα, καθώς μπορεί να γινόταν διαθέσιμα 1000 ακόμα $YFΙ.

Ακόμα χειρότερα, η κοινή λογική έκανε λόγο για πτώση, με την διάσπαση της κοινότητας, που χωρίστηκε σε στρατόπεδα.

Αυτό που δεν υπολογίζει κανείς στην κοινή λογική, είναι η αγορά κρυπτονομισμάτων με σκοπό να ελέγξουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Όποιος ελέγχει το $YFΙ ελέγχει και την τύχη του πρωτοκόλλου το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια $387 εκατομμυρίων.

Και τα δύο μέρη αγοράζουν κρυπτονομίσματα για να συμμετέχουν στην αναμενόμενη ψηφοφορία, σημειώνοντας άνοδο στην τιμή διαπραγμάτευσης κατά 10%.

Προς το παρόν το στρατόπεδο του υπέρ δείχνει να συγκεντρώνει μεγαλύτερη υποστήριξη, ωστόσο θέτοντας αυστηρά κριτήρια διαφάνειας για την διαχείριση των κεφαλαίων.

Οι πόλεμοι ηγεσίας, θα δημιουργήσουν νέα υψηλά για τα blockchain που θα κληθούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον αυτών, οπότε είναι προς όφελος των πρότζεκτ να ενισχύσουν τον ρόλο της κοινότητας στην διοίκηση αυτών.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.