Ποιος προορίζεται για νέο «αφεντικό» της παντοδύναμης SEC και γιατί η Wall Street δεν νιώθει πολύ καλά...

Ποιος προορίζεται για νέο «αφεντικό» της παντοδύναμης SEC και γιατί η Wall Street δεν νιώθει πολύ καλά...

Ο Gary Gensler διαθέτει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό: To 1979, σε ηλικία 22 ετών προσλήφθηκε από την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs όπου εργάστηκε με μεγάλη επιτυχία για 18 χρόνια. Το 1997 αποχώρησε για να αναλάβει καθήκοντα βοηθού υπουργού οικονομικών στην κυβέρνηση του Bill Clinton.

Από το 2001 μέχρι το 2008 συμμετείχε στην διοίκηση ενός ιδιωτικού Πανεπιστημίου και το 2009 επανήλθε στην ενεργό δράση αναλαμβάνοντας, μετά από πρόταση του προέδρου Obama, την διοίκηση της CFTC, της αρχής που εποπτεύει τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων των Η.Π.Α. Στην θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 2014.

Το 2016 ήταν οικονομικός διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Hillary Clinton ενώ τα τελευταία είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο M.I.T. όπου ανάμεσα σε άλλα παρουσιάζει και θέματα σχετικά με την τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα. Αμέσως μετά την εκλογική επιτυχία του Joe Biden ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας που είναι υπεύθυνη για θέματα τραπεζών και χρηματιστηρίου. Αν οι πληροφορίες του τύπου είναι σωστές, τις επόμενες ώρες ή ημέρες θα ανακοινωθεί η πρόταση για τον ορισμό του ως επικεφαλής της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή αλλιώς S.E.C. (Securities and Exchange Commission).

Δύσκολα μπορεί να βρεθεί άνθρωπος με περισσότερα προσόντα (τυπικά και ουσιαστικά) για την εξαιρετικά σημαντική θέση του προέδρου της SEC. Ο Gensler γνωρίζει σε βάθος τα μυστικά των χρηματιστηριακών αγορών και της οικονομίας, και παρακολουθεί από κοντά και όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο των αγορών, όπως μαρτυρά η παρουσία του στα έδρανα του M.I.T.

Γιατί όμως ανησυχούν οι μεγάλες εταιρείες της Wall Street και οι μεγάλες τράπεζες; Ανησυχούν γιατί υποθέτουν πως η παρουσία του Gensler στο τιμόνι της SEC θα συνοδευτεί από πιο στενή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους, αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου προς το αυστηρότερο και πιο ενεργή επιθετική αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς των μεγάλων εταιρειών και των στελεχών τους. 

Παρά το ότι δούλεψε για 18 χρόνια στην Goldman Sachs σε πολύ υψηλόβαθμες θέσεις με μεγάλη επιτυχία, μόλις ανέλαβε την διεύθυνση της CFTC  γρήγορα διέψευσε όσους υπέθεταν πως θα ήταν πολύ φιλικός απέναντι στον παλαιό του εργοδότη και τους ομοίους του. Στα 6 χρόνια που έμεινε στην θέση αυτή, πίεσε πάρα πολύ για περισσότερο διαφανείς διαδικασίες στις αγορές παραγώγων και εμπορευμάτων, εφάρμοσε με μεγάλη αυστηρότητα τον κανόνα Volcker σχετικά με την δραστηριοποίηση των τραπεζών στις αγορές αυτές για ίδιο λογαριασμό και κυνήγησε τις τράπεζες που χειραγωγούσαν την αγορά επιτοκίων LIBOR.

Τα πεπραγμένα του στην CFTC σε συνδυασμό με το γεγονός πως φέρεται να έχει πολύ καλές σχέσεις με την γερουσιαστή Elizabeth Warren, γνωστή «πολέμιο» των μεγάλων τραπεζών, και την πιο αριστερή πτέρυγα του δημοκρατικού κόμματος, κάνουν τους μεγάλους παράγοντες της Wall Street να χάνουν τον ύπνο τους από την στιγμή που το δημοκρατικό κόμμα απέκτησε την πλειοψηφία της Γερουσίας. Μέχρι τότε πίστευαν πως θα ήταν πολύ δύσκολο να εγκριθεί ο ορισμός του Gensler ή κάποιου άλλου υποψηφίου με παρόμοιες αντιλήψεις.

Σε ό,τι αφορά το τι θα κάνει ο Gensler στην περίπτωση που όντως προταθεί από τον πρόεδρο Biden για την θέση του επικεφαλής της SEC, μπορούμε να κάνουμε ορισμένες αρκετά ασφαλείς υποθέσεις. Με βάση τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις του διεθνούς οικονομικού τύπου η «πολιτική» του θα έχει δύο βασικούς άξονες, περισσότερη διαφάνεια και μεγαλύτερη προστασία των μικρών επενδυτών.

Θα απαιτήσει μεγαλύτερη διαφάνεια από τις επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια, ειδικά στον τομέα των επιδόσεων κάθε εταιρείας στα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης και εταιρικής διακυβέρνησης (E.S.G.).

Θα προσπαθήσει να ελέγξει πιο αυστηρά τις χρεώσεις προς τους επενδυτές, είτε αυτές επιβάλλονται από μία χρηματιστηριακή εταιρεία είτε από ένα hedge fund. Πιθανώς να προσπαθήσει να περιορίσει τις αγορές ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες εταιρείες επιβάλλοντας κάποια όρια. Και, όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και τα κρυπτονομίσματα, στα οποία θεωρείται ειδικός, αναμένεται να είναι πιο φιλικός από τον προκάτοχό του και να επιδιώξει την ενσωμάτωση τους στις χρηματιστηριακές αγορές, με αντάλλαγμα όμως την επιβολή σαφών κανόνων ασφαλείας και διαφάνειας στις συναλλαγές αυτές.

Δεν είναι ακόμα βέβαιο πως ο Gensler θα αναλάβει την διεύθυνση της S.E.C., και οι ανησυχούντες παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς ίσως ελπίζουν πως ο χαρακτήρας του υποψηφίου, ο οποίος φημολογείται πως δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στα στελέχη της CFTC, κάνει τον Joe Biden να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή.

Ακόμα και αν γίνει αυτό όμως, το πιθανότερο είναι πως όποιος και να προταθεί τελικά για αυτήν την θέση δεν θα έχει και πολύ διαφορετικές απόψεις από τον Gary Gensler. Οπότε οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες και οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα χρηματιστήρια θα πρέπει να προετοιμάζονται για ένα διάστημα σχετικής ταλαιπωρίας, μέχρι να βρουν νέους τρόπους επίτευξης κερδών, που ίσως απασχολήσουν τον διάδοχο του Gensler ή όποιου άλλου μπορεί  να επιλέξει τελικά ο νέος πρόεδρος.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.