Χ.Α.: Πλήρης αδυναμία αντίδρασης, νέα πτώση, παρά το διήμερο -5%

Χ.Α.: Πλήρης αδυναμία αντίδρασης, νέα πτώση, παρά το διήμερο -5%

 

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επιβεβαίωση ότι η ψυχολογία της αγοράς είναι στο ναδίρ, οι θετικοί καταλύτες ανύπαρκτοι και οι εγγενείς δυνάμεις λιγοστές κάνει η αδυναμία αντίδρασης και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρά το μεγάλο σερί πτώσης και τις ισχυρότατες πρόσφατες απώλειες.

Παρ' ότι ο Dow Jones χθες «γύρισε» από απώλειες 200 μονάδων κλείνοντας οριακά θετικά και παρ' ότι σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν διάθεση σταθεροποίησης, εντούτοις το Χ.Α. κινείται για ακόμη μια συνεδρίαση πτωτικά.

Θυμίζουμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διήμερο έχει απώλειες άνω του 5% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ενώ στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις κλείνει πτωτικά στις έξι με απώλειες κοντά στο 10%!

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 635 μονάδες με νέα πτώση 1,01%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται ήδη στα 13 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες, προσπαθούν να ισορροπήσουν και να βρουν αναχώματα, όμως αρκετά blue chips δέχονται πιέσεις.

Θυμίζουμε ότι χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών μετά από τρία χρόνια, βγάζοντας τον κλάδο από το καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας, με αφορμή την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Παρ' όλα αυτά, όπως πάγια γίνεται στο Χ.Α. όλους τους τελευταίους μήνες, ούτε αυτή η αναβάθμιση δίνει κάποιο… bonus αύξησης επενδύσεων στον κλάδο, μαρτυρώντας ότι τα ευρύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά και η πολιτική κατάσταση επηρεάζουν περισσότερο.

Σήμερα, ήπια θετικά κινούνται και οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές, χωρίς όμως κάποια δυναμική αντίδρασης, τουλάχιστον προς το παρόν. Μένει να δούμε αν στη συνέχεια υπάρξει κάποια καλύτερη αντίδραση στον κλάδο.

Στο χώρο των blue chips ανοδικά κινούνται μόνο οι ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines και Fourlis, ενώ πιέζονται τίτλοι όπως Coca Cola HBC, ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil, Grivalia Properties, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ.