Πιέσεις σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, πάνω από το 8% το 2ετές

Πιέσεις σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, πάνω από το 8% το 2ετές

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σε όλες τις σειρές, έπειτα από την χθεσινή σημαντική πτώση που κατέγραψαν. Το χθεσινό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η κ. Merkel προωθεί την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ, οδήγησαν σε σημαντική πτώση τις αποδόσεις αυτών, με την απόδοση του διετούς να υποχωρεί κάτω από το 8%, ενώ αυτή του δεκαετούς κάτω από 7%.

Στάσιμες παραμένουν οι εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς υπάρχει διαφωνία σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, είτε για μετά το 2018, είτε για μετά το 2019. Όπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία ώστε να προλάβει η κυβέρνηση το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, με τις εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων να προβλέπουν επίτευξη αυτής τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Πιέσεις δέχθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, με την απόδοση του διετούς ομολόγου να κινείται πάνω από το 8%, ενώ πάνω από το 7% βρέθηκε η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, όπως παρατηρούμε στον παρακάτω πίνακα.

Ανοδική ήταν σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η απόδοση του διετούς ομολόγου σημειώνοντας υψηλό στο 8,016%, όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα.

Πιέσεις υπήρξαν και στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, παρά τις διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της ημέρας, καταγράφοντας υψηλό στο 7,080%, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα.