Περιορίζονται οι πιέσεις στις ευρωαγορές

Περιορίζονται οι πιέσεις στις ευρωαγορές

Σταδιακή βελτίωση κλίματος δείχνει η κίνηση των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών, με τους δείκτες να έχουν διαγράψει μεγάλος μέρος από τις απώλειες που ξεπερνούσαν το 1,5% ενώ ορισμένοι έχουν περάσει και σε θετικό πρόσημο, καθώς μετριάζονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, αν και διατηρούνται οι πιέσεις στην τεχνολογία μετά την άνοδο των αμερικανικών αποδόσεων που έφερε η ανανέωση της θητείας Πάουελ στη Fed.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί πλέον κατά 0,8% στο χαμηλό τριών περίπου εβδομάδων των 481,36 μονάδων, έχοντας περιορίσει όμως κατά το ήμισυ τις απώλειές του. 

Παρομοίως ο γερμανικό DAX να σημειώνει απώλειες 0,7% κινούμενος στις 15.908 μονάδες και βρίσκεται μακριά πλέον από το -1,4% που είχε εμφανίσει νωρίτερα, ο γαλλικός CAC 40 έχει περιορίσει επίσης την πτώση του στο -0,3% κινούμενος στις 7.085 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχει περάσει σε θετικό έδαφος με  +0,1% στις 7.263 μονάδες,

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει ελεγχόμενη πτώση πλέον της τάξεως του 0,7% και διαπραγματεύεται στις 27.188 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,15% κινούμενος στις 8.726 μονάδες.

Βασική πηγή νευρικότητας συνιστά η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με την Αυστρία να έχει γίνει ήδη από την Παρασκευή η πρώτη χώρα της ηπείρου που κατέφυγε στο μέτρο του ολικού lockdown στην εποχή μετά τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, ενώ το πολιτικό προσωπικό στη Γερμανία έδειξε χτες με τις δηλώσεις του ότι προσανατολίζεται να ακολουθήσει στον ίδιο δρόμο.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ εξέδωσαν οδηγία κατά των μετακινήσεων προς την Γερμανία αλλά και την Δανία λόγω της πρόσφατης μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, με τον ταξιδιωτικό κλάδο στον Stoxx 600 να σημειώνει πτώση 1% συνολικά.

Όπως προαναφέρθηκε, ωστόσο, η μεγαλύτερη πίεση στον δείκτη ασκείται από τον κλάδο της τεχνολογίας που είναι αποδέκτης μαζικών ρευστοποιήσεων οι οποίες τον οδηγούν σε απώλειες σχεδόν 3%, καθώς η επιλογή Μπάιντεν για δεύτερη θητεία του Τζερόμ Πάουελ στο τιμόνι της Fed ενδυνάμωσε τις εκτιμήσεις για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εντός του 2022 οδηγώντας σε αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων.

Μια τάση που διαφάνηκε από χτες ήδη στον τεχνολογικά σταθμισμένο δείκτη της αμερικανικής αγοράς, τον Nasdaq, ο οποίος παρότι υποδέχθηκε την ανανέωση της θητείας Παουελ με νέο ρεκόρ, όπως και ο διευρυμένος S&P 500, κατά τη διάρκεια των συναλλαγών και όσο αυξάνονταν οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ άρχισε να υποχωρεί κλείνοντας τελικά τη συνεδρίαση με μίνι βουτιά.

Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τρομάζει τον τεχνολογικό τομέα καθώς με τις αναπτυξιακές μετοχές, των οποίων οι ρυθμοί μεγέθυνσης εξαρτώνται άμεσα από την πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση, ενώ και τα σχετικά μελλοντικά κέρδη τους τίθενται σε άμεση σύγκριση με πιο σταθερές επενδύσεις όπως τα ομόλογα.

Στην πορεία της ημέρας ωστόσο θετική επίδραση για την αποκλιμάκωση των πιέσεων έδειξε να έχει η είδηση ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου στην προσπάθειά τους να εξισορροπήσουν τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Ειδικότερα οι ΗΠΑ, θα αποδεσμεύσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται στην αγορά στα μέσα με τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, αναχαιτίζοντας προσωρινά την ανοδική τάση των συμβολαίων του αργού, αν και πλέον οι τιμές του μαύρου χρυσού ενισχύονται ξανά.

Κατά τα άλλα, στις κινήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών μεμονωμένα ξεχωρίζει η βουτιά περίπου 6% που πραγματοποιεί ο τίτλος της Thyssenkrupp, με φόντο την είδηση ότι το fund Cevian θα τοποθετηθεί με μερίδιο 6,9% στην εταιρεία.

Αντίθετα, μια στήριξη στον Stoxx 600 επιχειρεί να δώσει η μετοχή της βελγικης real estate Cofinimmo η οποία κινείται με άνοδο 2,7%.