Περίοδος «ανακωχής» στις αγορές – Στασιμότητα και στο Χ.Α.

Περίοδος «ανακωχής» στις αγορές – Στασιμότητα και στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε μεταβατικό στάδιο φαίνεται πως βρίσκονται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έχοντας περάσει το πρώτο... σοκ από τις απειλές και τις αψιμαχίες περί εμπορικού πολέμου, οπότε τώρα απορροφούν τους κραδασμούς και έχουν περάσει στη φάση της συσσώρευσης και επανεκτίμησης της κατάστασης.

Οι ευρωπαϊκές αγορές όλους τους τελευταίους μήνες δέχτηκαν ισχυρούς κλυδωνισμούς τόσο από τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έναντι Ασίας και Ευρώπης, όσο, κυρίως, από την πολιτική κρίση σε πολλές χώρες.

Χώρες όπως Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία πέρασαν ή περνούν πολιτική κρίση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κάτι που επηρέασε σημαντικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς περιόρισε τη διάθεση ανάληψης ρίσκου, ενώ υπενθύμισε πολύ έντονα ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο στη σύγχρονη πολιτικοοικονομική πραγματικότητα.

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες και με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σ'' ό,τι αφορά την επιβολή δασμών που θα αλλάξουν σημαντικά το παγκόσμιο status quo στο χώρο του εμπορίου, της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, της «επικοινωνίας» των κεφαλαίων και τις αποτιμήσεις των εταιρειών, τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής.

Αυτός είναι ο λόγος που οι ευρωπαϊκές αγορές και σήμερα κινήθηκαν σ'' ένα εξαιρετικά μικρό εύρος διακύμανσης, με μειωμένους όγκους και τζίρους, συγκριτικά με τις επιδόσεις του πρώτου εξάμηνου του 2018.

Μέσα σ'' αυτό το τοπίο το ελληνικό χρηματιστήριο που έτσι κι αλλιώς αποτελεί μια μικρή, περιφερειακή αναπτυσσόμενη αγορά που έλκει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της παγκόσμιας ρευστότητας, φανερώνει έντονα σημάδια απαξίωσης, μέσω κατακόρυφης μείωσης συναλλαγών.

Η ελληνική αγορά, ακριβώς λόγο της ρηχότητάς της εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τις κινήσεις των ισχυρών ξένων, οπότε σε κάθε τέτοια συγκυρία παύσης των πρωτοβουλιών, παρουσιάζει εικόνα αγοράς που βρίσκεται σε επενδυτική «καραντίνα».

Φυσικά, υπάρχουν και οι ενδογενείς λόγοι όπως είναι η κρίση αξιοπιστίας που είναι κυρίαρχο ζήτημα και ξεκίνησε με την υπόθεση της Folli Follie από τις αρχές Μαΐου, καθώς από τότε και εντεύθεν, ο ημερήσιος τζίρος στο Χ.Α. φθίνει διαρκώς. Τον Ιούνιο καταγράφηκε κατακόρυφη μείωση συναλλαγών έναντι όλου του προηγούμενου 5μήνου του 2018, ενώ τον Ιούλιο η κατάσταση έχει χειροτερέψει, καθώς οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές κατήλθαν κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στις δύο έως τώρα συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, οι μέσες «καθαρές» συναλλαγές διαμορφώνονται κάτω από τα 17 εκατ. ευρώ! Πέρα από την υπόθεση της Folli Follie, είναι σαφές ότι το Χρηματιστήριο, ως προεξοφλητικός μηχανισμός, σε καμιά περίπτωση δεν ασπάζεται την όποια αισιοδοξία εκφράζει η κυβέρνηση για τη μετά των μνημονίων εποχή.

Οι ξένοι επενδυτές δείχνουν τον προβληματισμό τους για το πως θα πορευτεί η ελληνική οικονομία χωρίς την «ομπρέλα» των μνημονίων και χωρίς την (από κοντά) τεχνική συνδρομή των δανειστών.

Μόλις 5 μονάδες διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης

Χθες ο «καθαρός» τζίρος (χωρίς τα πακέτα δηλαδή) κατήλθε στα 14,61 εκατ. ευρώ και ήταν ο μικρότερος του 2018 και από τους μικρότερους των τελευταίων ετών, ενώ σήμερα έφτασε στα 18,60 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα να είναι 1,70 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος ξανά σε εξαιρετικά στενός εύρος διακύμανσης έκλεισε στις 765,35 μονάδες με οριακή πτώση 0,05%, έχοντας ενδοσυνεδριακή διαδρομή μόλις 5 μονάδων, με υψηλό στις 767,20 μονάδες και χαμηλό στις 762,98 μονάδες.

Παρόμοια νωθρή και χωρίς στίγμα κίνηση και στους επιμέρους δείκτες, με τον FTSE 25 να κλείνει στις 2.032,05 μονάδες με οριακή άνοδο 0,13%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 854,87 μονάδες με οριακά κέρδη 0,10%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.267,24 μονάδες με πτώση 0,78%.

Στο χώρο των τραπεζών η εικόνα ήταν ξανά αδιάφορη, ενώ ξεχώρισαν οι Attica Bank +4,09% και Πειραιώς +1,54%, ενώ στα blue chips κέρδη άνω του 1% είχαν μόνο οι Coca Cola HBC, Aegean Airlines και ΕΥΔΑΠ. Μικρότερη χωρίς στίγμα άνοδο είχαν τίτλοι όπως ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΤΕ, Lamda Development και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με πτώση έκλεισαν οι Viohalco -2,07%, ΓΕΚ Τέρνα -1,12% και η ηπιότερα οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Grivalia Properties, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Fourlis και Σαράντης.

Στο χώρο του Mid Cap, πτώση άνω του 2% είχαν οι Ελλάκτωρ και Νηρέας, άνω του 1% υποχώρησαν οι MIG, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, MLS και ΕΥΑΘ, ενώ με κέρδη έκλεισαν οι Attica Bank, J&P Άβαξ, Πλαίσιο, Τεχνική Ολυμπιακή, Ικτίνος και Intracom Κατασκευές.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν τίτλοι όπως Lavipharm, AS Company, Αλουμύλ, Attica Συμμετοχών, CPI, Ευρωπαϊκή Πίστη, Εικόνα Ήχος, Κέκροψ, Briq Properties, Πλαστικά Θράκης και ΕλβαλΧαλκόρ.

Στον αντίποδα, υποχώρησαν μετοχές όπως Σωλ. Τζιρακιάν, Κορδέλλου, Μοτοδυναμική, Έλτον, Quality & Reliability, Frigoglass, Reds και Ιατρικό Αθηνών. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε ισορροπία με 50 ανοδικές και 51 πτωτικές μετοχές.