Περίοδος αναταραχής στις χρηματαγορές

Περίοδος αναταραχής στις χρηματαγορές

Του Νίκου Τζαμπούρα

Έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα στους βασικούς παράγοντες και τις θεματικές που έχουν καθορίσει την πορεία των αγορών καθ' όλη την διάρκεια του 2015. Ποσοτική Χαλάρωση (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Fed βρίσκεται σε τροχιά σύσφιξης. Φτάνοντας πλέον στο τέλος της φετινής χρονιάς, αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να συμπυκνώνονται στην τρέχουσα εβδομάδα.

Η ΕΚΤ αποφασίζει την νομισματική της πολιτική, η κα Yellen καταθέτει στο Κογκρέσο, ενώ δημοσιοποιούνται και τα στοιχεία απασχόλησης των ΗΠΑ. Σε αυτά τα γεγονότα, θα πρέπει να προσθέσουμε και την 168η τακτική σύνοδο του ΟΠΕΚ. Η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει αρκετές ακόμη σημαντικές ανακοινώσεις, αλλά πιστεύουμε πως οι προαναφερθείσες είναι οι πιο καθοριστικές, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις αγορές αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Απόφαση Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ

Την Πέμπτη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ συναντώνται για να αποφασίσουν την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και των επιτοκίων. Τα στελέχη της ΕΚΤ, προεξάρχοντος του προέδρου της κ.Draghi, έχουν καταστήσει σαφές πως η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να κάνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να ενισχυθεί ο πληθωρισμός, ακόμα και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και επενδυτές αναμένουν πλέον περικοπή των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης(το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται στο -0,20%), αλλά και ενίσχυση του QE μέσω αύξησης των αγορών ομολόγων (εκτίμηση για αύξηση κατά 15 δις/ανά μήνα). Η ΕΚΤ και ο κ. Draghi δεν συνηθίζουν να απογοητεύουν όσους έχουν dovish προσδοκίες και αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν, τότε το Ευρώ αναμένεται να δεχτεί σημαντικές πιέσεις. Να υπενθυμίσουμε πως στην περασμένη συνάντηση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ (22 Οκτωβρίου), η ισοτιμία Ευρώ-Δολαρίου είχε υποχωρήσει κατά 250 μονάδες στο 1,1110.

Κατάθεση της κας Yellen στο Κογκρέσο

Η πρόεδρος της Fed, θα καταθέσει την Πέμπτη ενώπιων των μελών της οικονομικής επιτροπής του Κογκρέσου. Οι επενδυτές θα ακούσουν με προσοχή τα σχόλια της κας Yellen, για ενδεχόμενα στοιχεία ως προς τι προθέσεις της, σχετικά με την πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων. Την Τετάρτη υπάρχει και άλλη ομιλία της προέδρου, αλλά και προγραμματισμένες ομιλίες και άλλων στελεχών της Fed καθ' όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Οι προσδοκίες πως η Fed θα προχωρήσει στην σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής στην συνάντηση του Δεκεμβρίου βρίσκονται στο ζενίθ. Τα Fed Fund futures του CME εκτιμούν αυτή την πιθανότητα σε 77,5%. Οι αναφορές της προέδρου και των υπολοίπων στελεχών της κεντρικής τράπεζας, μπορούν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω αυτές τις προσδοκίες ή και να τις περιορίσουν.

Στοιχεία Απασχόλησης των ΗΠΑ

Την Παρασκευή δημοσιεύονται τα στοιχεία απασχόλησης του Νοεμβρίου, με το συστατικό που συνήθως κλέβει την παράσταση να είναι τα NFPs. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για προσθήκη 200.000 νέων θέσεων εργασίας, σίγουρα χαμηλότερα από τις 271.000 θέσεις της περασμένης αναφοράς. Αυτή την φορά βέβαια, με την αμερικανική οικονομία πρακτικά σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, καλό θα ήταν να προσέξουμε και την διαμόρφωση των μέσων ωριαίων αποδοχών. Τα στοιχεία της απασχόλησης αποτελούν επί της ουσίας τα τελευταία σημαντικά στατιστικά, πριν από την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed στις 16 Δεκεμβρίου.

Σύνοδος του ΟΠΕΚ

Την Παρασκευή συναντώνται στην Βιέννη, τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών σε μία συνεδρίαση που αναμένεται να είναι τεταμένη. Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υπερπροσφορά του μαύρου χρυσού, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής του οργανισμού (υπεύθυνος για το 40% της παγκόσμιας παραγωγής). Η πολιτική αυτή, καθοδηγούμενη πρωτίστως από την Σαουδική Αραβία,  έχει προκαλέσει αρκετές διαφωνίες μεταξύ των μελών του οργανισμού. Παρόλα αυτά, ο ΟΠΕΚ δεν φαίνεται διατεθειμένος να περιορίσει την παραγωγή και ως εκ τούτου αναμένουμε τα επίπεδα των 30 εκατ. βαρελιών/ημέρα να διατηρηθούν.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως την τρέχουσα εβδομάδα υπάρχουν μία σειρά από γεγονότα υψηλού ρίσκου, που έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας. Έχοντας πλέον περάσει στην εορταστική περίοδο -ύστερα από την ημέρα των Ευχαριστιών την περασμένη εβδομάδα- οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς το διάστημα αυτό παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από χαμηλή ρευστότητα. Είναι ενδεικτικό πως η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων (στα πλαίσια του QE), από τις 22 Δεκεμβρίου έως την 1 Ιανουαρίου, εν αναμονή συνθηκών χαμηλής ρευστότητας.

* Ο κ. Νίκος Τζαμπούρας είναι Forex Trading Instructor του DailyFX.gr