Πέμπτη διαδοχική μέρα κερδών για το πετρέλαιο

Πέμπτη διαδοχική μέρα κερδών για το πετρέλαιο

Σε υψηλό σχεδόν έξι εβδομάδων κινείται το πετρέλαιο καθώς επικρατεί διάχυτη αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών ότι ο OPEC και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα συμφωνήσουν σε μείωση της παραγωγής ώστε να τονώσουν την τιμή του «μαύρου χρυσού».

Το Brent ενισχύεται 7 σεντς στα 62,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του αμερικανικού WTI ενισχύονται 15 σεντς ή 0,6%, στα 58,17 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent νωρίτερα σημείωσε το υψηλότερο επίπεδό του από την 1η Αυγούστου, ενώ το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ κινήθηκε  στο υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιουλίου.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλάζιζ Μπιν Σάλμαν, νέος υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και επί χρόνια αξιωματούχος της Σαουδικής Αντιπροσωπείας στον OPEC, δήλωσε ότι η πολιτική του βασιλείου δεν θα αλλάξει και πως θα συνεχιστεί η συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

«Είναι σαφές ότι η Σαουδική Αραβία θέλει υψηλότερες τιμές πετρελαίου ... Ο πρίγκιπας Αμπντουλάζιζ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει ριζική αλλαγή στην πολιτική πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας", δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της PVM.

«Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα έχουμε κάποια ένδειξη από τον πρίγκιπα για το κατά πόσο οι παραγωγοί γενικά και η Σαουδική Αραβία ειδικότερα βλέπουν την ανάγκη για βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή», πρόσθεσε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού ενδέχεται να μειωθούν για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

Εάν οι αγορές πετρελαίου κλείσουν υψηλότερα την Τρίτη, θα είναι το μεγαλύτερο σερί κερδών από τα τέλη Ιουλίου, αν και το ζήτημα του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξακολουθεί να αποτελεί ανάχωμα για τις τιμές.

Στελέχη που έλαβαν μέρος στην ετήσια συνδιάσκεψη Asia Pacific Petroleum δήλωσαν τη Δευτέρα ότι αναμένουν ότι οι τιμές του πετρελαίου φέτος θα πιεστούν από τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν την παγκόσμια οικονομία, τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και την αύξηση αποθεμάτων των ΗΠΑ.