Πέμπτη διαδοχική ημέρα ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη διαδοχική ημέρα ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση ενισχύθηκαν σήμερα οι δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο, όπου ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,17%. Παράλληλα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται πάλι ανοδικά, καθώς οι επενδυτές στρέφονται εκ νέου προς τις τοποθετήσεις μεγαλύτερου ρίσκου και ειδικά τις μετοχές.

«Το κλίμα στις αγορές συνεχίζει να βελτιώνεται, καθώς οι παράγοντες που δικαιολογούσαν την ανησυχία και οδηγούσαν σε στροφή προς ασφαλή καταφύγια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας συνεχίζουν να αμβλύνονται, γεγονός που έχει συμβάλλει στην ενίσχυση του δολαρίου και των μετοχών», δήλωσε χαρακτηριστικά στο MarketWatch ο Richard Perry, της Hantec Markets.

«Με τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Ίρμα να μην είναι τόσο σοβαρές όσο αναμενόταν αρχικά και τον Kim Jong-un να επιλέγει ένα πάρτι γενεθλίων που δεν συνοδεύτηκε από κάποιο μεγάλο μπαμ, παρατηρήθηκε μια σημαντική αποκλιμάκωση στην τάση σημαντικής υποχώρησης των κρατικών ομολόγων», πρόσθεσε. 

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο της τάξης του 0,52%, στις 381,42 μονάδες, συνεχίζοντας το μεγαλύτερο χρονικά ράλι από τον περασμένο Απρίλιο. 

Ο γερμανικός δείκτης Dax έκλεισε με άνοδο 0,40%, στις 12.524,77 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,62% και έκλεισε στις 5.209 μονάδες.

«Οδηγός»της σημερινής ανόδου ήταν οι τράπεζες. Η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε κατά 3,80%, της Commerzbank κατά 2,43% και της Banco Santander κατά 0,89%. Ανοδικά κινήθηκαν για μία ακόμη ημέρα και οι ασφαλιστικές, με τη μετοχή της AXA να ενισχύεται κατά 1,19% και της Swiss Re κατά 1,04%. 

Συνάλλαγμα

Μικρή μεταβολή κατέγραψε σήμερα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, που ενισχύθηκε οριακά και διαμορφώθηκε στα 1,1962 δολάρια. Ενίσχυση έναντι του αμερικανικού νομίσματος κατέγραψαν, επίσης, η στερλίνα και το γεν, κατά 0,84% και 0,71% αντιστοίχως.