Παγκόσμια αβεβαιότητα

Παγκόσμια αβεβαιότητα

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Ο... κομήτης Brexit χτυπάει τον πλανήτη γη και προκαλεί αλλεπάλληλα οστικά κύματα. Ποιος μπορεί να προβλέψει το μέλλον;

Παγκόσμια Αβεβαιότητα. Αυτές οι δύο λέξεις περιγράφουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κλίμα που επικρατεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Όσες αναλύσεις κι αν διαβάσετε, όσες εκτιμήσεις κι αν κάνουν αναλυτές και άλλοι ειδικοί για την επόμενη ημέρα, όσα επίσημα «χείλη» κι αν τοποθετηθούν επί του αποτελέσματος, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσα – και κυρίως ποια – ρήγματα... ενεργοποιεί παγκοσμίως η τεράστια «σεισμική δόνηση» που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 24 Ιουνίου στη Μ. Βρετανία.

Γιατί πολύ απλά η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πόσω μάλλον της Μ. Βρετανίας, δεν έχει προηγούμενο. Αυτό συνεπάγεται έντονη μεταβλητότητα και απρόβλεπτες εξελίξεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι συντηρείται το κλίμα έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί κατά περιόδους, με μικρά διαστήματα «εκεχειρίας», από το 2008 όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι πρώτες αντιδράσεις είναι κινήσεις πανικού και δείχνουν όχι μόνο την ανησυχία των επενδυτών για την επόμενη ημέρα αλλά και την έκπληξη της επενδυτικής κοινότητας για το αποτέλεσμα, αφού τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και οι εταιρείες στοιχηματισμού έδιναν προβάδισμα στην παραμονή.

Η στερλίνα καταρρέει στις αγορές συναλλάγματος υποχωρώντας έναντι του δολαρίου έως και 10%, στα 1,5019 δολάρια που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985. Αυτή την ώρα το βρετανικό νόμισμα καταγράφει απώλειες της τάξης του 8% στα 1,3748 δολάρια. Έναντι του ευρώ η στερλίνα υποχωρεί 5,66%. Το ευρώ κινείται πτωτικά έναντι του δολαρίου κατά 2,67% στα 1,1083 δολάρια.

Στα χρηματιστήρια επικρατεί ανάλογος πανικός. Ο Ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημειώνει απώλειες 8%, ενώ τα ευρωπαϊκά futures δίνουν την εικόνα απόλυτης κατάρρευσης στην έναρξη των συναλλαγών στις ευρωπαϊκές αγορές. Τα futures δείχνουν πτώση 11% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 50, απώλειες 9% για τον γερμανικό DAX, πτώση 10,5% για τον γαλλικό CAC και απώλειες 8,25% για τον βρετανικό FTSE.