Οριακή πτώση για Wall Street εν μέσω ανησυχιών για το shutdown

Οριακή πτώση για Wall Street εν μέσω ανησυχιών για το shutdown

Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street μετά το πενθήμερο ανοδικό σερί εν μέσω ανησυχιών για το shutdown αλλά και για την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,02% στις 23.995,95 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,04% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq επίσης υποχώρησε κατά 0,21%. Σημειώνεται ότι συνολικά αυτή την εβδομάδα Dow και S&P ενισχύθηκαν κατά 2% ενώ και ο Nasdaq σημείωσε άλμα 3,45%.  

To shutdown συνεχίζεται στις ΗΠΑ για 21η ημέρα την ίδια ώρα που εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να διαρκέσει περισσότερο καιρό. 

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα κηρύξει προς το παρόν εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τον τερματισμό της μερικής αναστολής του ομοσπονδιακού κράτους, και για να διασφαλίσει κονδύλια για την ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι προτιμά να δει το Κογκρέσο να δρα.

"Θέλουμε το Κογκρέσο να κάνει τη δουλειά του", είπε ο Τραμπ προσθέτοντας ότι οι Δημοκρατικοί βουλευτές "πρέπει να επιστρέψουν και να ψηφίσουν".

Επαναδιατύπωσε την άποψή του ότι έχει το δικαίωμα να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να εκτρέψει κονδύλια που διατίθενται για άλλους σκοπούς, αλλά επισήμανε ότι "δεν πρόκειται να το κάνω τόσο γρήγορα".

Στο μεταξύ οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή κάθε εξέλιξη στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με στόχο τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Σημειώνεται πως μία μέρα μετά την ολοκλήρωση των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο Πεκίνο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο Κινέζος αναπληρωτής πρωθυπουργός Λιου Χι «πιθανότατα» θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα αυτόν τον μήνα, για εμπορικές διαπραγματεύσεις.