Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Το «βλέμμα» πάλι στις τράπεζες

Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Το «βλέμμα» πάλι στις τράπεζες

Οριακές μεταβολές και εναλλαγές πρόσημου καταγράφει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από τη χθεσινή τραπεζική βουτιά που οδήγησε τον γενικό δείκτη κάτω από τις 820 μονάδες και τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, στις οποίες σημειώθηκαν συνολικές απώλειες 3,34%.

Παρά την προσπάθεια αντίδρασης, ο ΓΔ βρίσκεται ακόμα υπό τη σκιά των τραπεζικών πιέσεων, με τον τραπεζικό δείκτη υποχωρεί 1,8%. Το ευρύτερο κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ευνοεί μια ανάκαμψη και μια ανάσα στις αγορές. Ειδικότερα, τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα στην Γερμανία σχετικά με την οικονομία θορύβησαν τους επενδυτές. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης για το β'' τρίμηνο, επισκίασε την αλλαγή κλίματος στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας που έφερε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταθέσει ένα μεγάλο μέρος των δασμών στα κινεζικά προϊόντα τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης διαμορφώνεται στις 814,75 μονάδες, με πτώση 0,46%, έχοντας ανοίξει με άνοδο έως και +0,9%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 20,2 εκατ. ευρώ. Ο όγκος συναλλαγών κινείται στα 11,1 εκατ. τεμάχια.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΧΑΕ (+1,62%), του ΟΛΠ (+1,75%) και της Alpha Bank (+0,58%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-0,33%) και της Τιτάν (-0,51%).

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ενισχυθεί 35% από τα τέλη του περασμένου έτους και έχει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη φέτος, ανέφερε χθες η WSJ, προσθέτοντας ότι η πορεία του είναι η πιο δυναμική από το 1999, όταν η αξία του δείκτη διπλασιάστηκε.

«Το ράλι άρχισε στα τέλη Δεκεμβρίου καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης αυξάνοντας τους φόρους για να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού- θα αντικατασταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σημείωνε το δημοσίευμα.