Οριακές απώλειες για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οριακές απώλειες για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μάλλον στάθμισε αρνητικά το αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες στο Eurogroup, καθώς ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε στις 641,80 μονάδες με απώλειες 0,04%, σε μια συνεδρίαση όπου υπήρξε αυξημένη μεταβλητότητα με τον όγκο να διαμορφώνεται κοντά στα επίπεδα των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να χαρακτηρισθεί συνεδρίαση κατοχύρωσης κερδών αλλά και έντονου προβληματισμού για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς, παρά τα κέρδη που πραγματοποίησε ο γενικός δείκτης κατά την πρώτη ώρα, φθάνοντας έως και το υψηλό των 651,60 μονάδων, στην πορεία διέγραψε σχεδόν το σύνολο αυτών.

Παρά τη διαγραφή των κερδών υπήρξαν εντολές αγοράς οι οποίες κατάφεραν να ενισχύσουν και πάλι το γενικό δείκτη, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης υπερίσχυσαν οι πωλητές οδηγώντας το γενικό δείκτη έως και το χαμηλό των 633,40 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τον κύριο όγκο των πωλήσεων. Παράλληλα, στη δημοπρασία υπήρξαν εντολές αγοράς σε μετοχές όπως η ΔΕΗ περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες για τον γενικό δείκτη.

Πλέον οι επόμενες συνεδριάσεις χαρακτηρίζονται κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να διατηρηθεί για δεύτερη φορά πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 648 μονάδων, γεγονός που θα έθετε τις βάσεις για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Κοντά στα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες 3,40%, με τις μετοχές του κλάδου να δέχονται τον κύριο όγκο των εντολών πώλησης, καθώς στο δεύτερο μισό αυτής υπήρξαν μαζικές εντολές πώλησης για τις μετοχές του κλάδου, με το μεγαλύτερο όγκο να πραγματοποιεί η μετοχή της Eurobank σε σχέση με το χθεσινό, πραγματοποιώντας παράλληλα και τις μεγαλύτερες απώλειες με 4,42%.

Σαφώς πιο βελτιωμένη ήταν η εικόνα στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τις μισές σχεδόν μετοχές του δείκτη FTSE 25 να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, και με τη μετοχή του Ελλάκτωρα να πραγματοποιεί τα μεγαλύτερα κέρδη με 7,91%, με σημαντικά αυξημένο όγκο σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση με 1,623,262 τεμάχια, ενώ αυξημένος όγκος σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε και για τις μετοχές των Γεκ Τέρνα, Ελληνικών Χρηματιστηρίων, Μυτιληναίου, Motor Oil, Τιτάνα και Folli Follie.

Πτωτικά συνέχισαν και σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 7,480% και τη δεκαετία στο 7,127%.

Σε τεχνικό επίπεδο εμφανής είναι πλέον η αδυναμία του γενικού δείκτη να σταθεροποιηθεί πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 648 μονάδων (γραμμή ΑΒ) όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, διατηρώντας προς το παρών το σήμα αγοράς.

Οι επόμενες συνεδριάσεις κρίνονται κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη πορεία του γενικού δείκτη, καθώς δείχνει μέχρι στιγμής να μην μπορεί να υπερβεί το επίπεδο των 650 μονάδων περίπου, κινούμενος πλέον προς το επίπεδο στήριξης των 622 μονάδων (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,301 με απώλειες 2,90%, της Alpha Bank στα €2,47 με απώλειες 3,14%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,29 με απώλειες 3,33%, και της Eurobank στα €1,08 με απώλειες 4,42%.

Με σημαντικά κέρδη κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ (βελτιώνοντας παράλληλα και την εικόνα του γενικού δείκτη), με τη μετοχή να κλείνει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών και την αντίσταση να βρίσκεται στα €3,1520. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 3,28% και έκλεισε στα €3,15.

Με κέρδη και με σήμα αγοράς κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση η μετοχή των Folli Follie παραμένοντας πάνω πάνω από το κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, ενώ πραγματοποίησε και αυξημένο όγκο σε σχέση με το χθεσινό, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €18,7864. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 2,73% και έκλεισε στα €18,79.

Σημαντικά κέρδη και αυξημένος όγκος στη σημερινή συνεδρίαση για τη μετοχή του Τιτάνα, με τη μετοχή να καλύπτει σημαντικό μέρος των απωλειών των προηγούμενων συνεδριάσεων, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €19,8825. Η μετοχή έκλεισε στα €20,33 με κέρδη 5,61%.

Οριακά πριν την υπέρ αγορασμένη ζώνη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή του Μυτιληναίου και με αυξημένο όγκο σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, με τη μετοχή να κινείται πάνω από τα πρόσφατα υψηλά και την αντίσταση να βρίσκεται στα €4,3520. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 2,70% και έκλεισε στα €4,19.

Πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών ολοκλήρωσε η μετοχή της Μέτκα, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €7,6136. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 0,96% και έκλεισε στα €7,38.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €162,90 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στα €4,52 εκατομμύρια. Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει σήμερα πράξη, 67 κινήθηκαν ανοδικά, 41 πτωτικά και 135 παρέμειναν αμετάβλητες.