Οριακά κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Τουρκία

Οριακά κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Τουρκία

Με μικρά κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της απρόσμενης απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να καθαιρέσει τον διοικητή της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Νάτζι Αμπάλ την Παρασκευή, ενώ η επιμονή των υψηλών επιτοκίων των ομολόγων ΗΠΑ συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό για τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχωρούσε κατά 17% και πλέον, φθάνοντας κοντά στο ιστορικά της χαμηλά, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος της Ασίας, ενώ στη συνέχεια η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σε 8,47:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, όταν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας διαμορφωνόταν σε 7,22:1. 

Κατόπιν ανακτήθηκε μέρος του χαμένου εδάφους, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 8,09 λίρες το δολάριο, ενώ πλέον η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το αντίστοιχο αμερικανικό έχει πέσει κάτω από τα 8 δολάρια.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,2% στις 424,17 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να κλείνει  1,7%, ενώ πτώση 1% σημείωσε ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,25% στις 14.657,21 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,49% στις 5,968,48 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 είχε κέρδη 0,26% στις 6.726,10 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,26% κλείνοντας στις 24,262.84 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,76% στις 8.343,50 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, Volkswagen και Porsche σημείωσαν «άλμα» 7% και 8,9% αντίστοιχα, αφού η Deutsche Bank αναθεώρησε προς τα πάνω τις τιμές-στόχους των μετοχών για τις δύο γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές ταξιδίων και αναψυχής εν μέσω φόβων ότι το τρίτο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη θα πλήξει τον κλάδο. Η IAG, η μητρική εταιρεία της British Airways, και η ελβετική εταιρεία ταξιδιωτικής λιανικής Dufry είχαν απώλειες της τάξης του 5%, ενώ η μετοχή του ταξιδιωτικού ομίλου Tui υποχώρησε κατά 4,4%.

Απώλειες 6,8% και για τη μετοχή της ισπανικής τράπεζας BBVA, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στην Τουρκία, αφού επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για συνέχιση των δραστηριοτήτων της στη γείτονα χώρα μετά τις εξελίξεις στην Κεντρική Τράπεζα.

Κατά τα άλλα, η νέα άνοδος των επιτοκίων των ομολόγων ΗΠΑ την Παρασκευή, με το δεκαετές να έχει σημειώσει νέο υψηλό 14μήνου, προκάλεσε ξανά αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, ενώ επιπλέον πίεση πρόσθεσε η απόφαση της Fed να μην ανανεώσει τη ρύθμιση για χαμηλότερα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών.