8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Οι «Yolo» επενδυτές επιστρέφουν πιο… αγριεμένοι το 2022

Οι «Yolo» επενδυτές επιστρέφουν πιο… αγριεμένοι το 2022
Shutterstock

Η μαζική είσοδος στις αγορές, κυρίως σε μετοχές και κρυπτονομίσματα, εκατομμυρίων επενδυτών που ασχολήθηκαν για πρώτη φορά στη ζωή τους με τον κόσμο των επενδύσεων, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που χαρακτήρισαν το 2021. Νέα έρευνα στις ΗΠΑ, δείχνει ότι περίπου 9 στους 10 «πρωτάρηδες» επενδυτές ετοιμάζονται να ενεργοποιηθούν και πάλι το 2022 και μάλιστα πιο… αγριεμένοι από πέρσι.

Είναι οι επενδυτές που κάποιοι τους ονομάζουν «YOLO investors» γιατί παίρνουν πολύ μεγαλύτερα ρίσκα από τους παραδοσιακούς επενδυτές και συνήθως αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους αφού πρώτα συμβουλευτούν όχι επαγγελματίες χρηματιστές αλλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Reddit, το TikTok και το Twitter.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Investing.com, οι νεόκοποι επενδυτές είναι συνήθως νεαρής ηλικίας, προτιμούν το γρήγορο κέρδος και οι γυναίκες αντιστοιχούν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (37% έναντι 17% στους έμπειρους). Αγαπημένες τους επιλογές είναι μετοχές τύπου Gamestop και AMC, αλλά και κρυπτονομίσματα, με αδυναμία πάντα στα meme assets.

Το βασικό τους όμως χαρακτηριστικό που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους επενδυτές είναι η αγάπη τους για τον κίνδυνο. Σε ποσοστό 58%, οι πρωτάρηδες επενδυτές έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους κάποιο κρυπτονόμισμα, όταν οι έμπειροι τα επιλέγουν σε ποσοστό 37%. Αυτή η σχέση τους με το ρίσκο είναι ο λόγος που οι ειδικοί πλέον αναγνωρίζουν ότι η «άνοδος των πρωτάρηδων» έχει αλλάξει πλήρως τον χαρακτήρα των αγορών.

Η σκοτεινή πλευρά του θέματος είναι ότι η ευκολία με την οποία ρισκάρουν και ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν να επενδύσουν (ακολουθώντας κυρίως αναρτήσεις άλλων επενδυτών και διάφορα αναξιόπιστα στοιχεία), έχει οδηγήσει πολλούς από αυτούς στο… καναβάτσο. Είναι άπειρα τα παραδείγματα χρηστών των social media που μοιράζονται την αποτυχία τους.

Γι’ αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη το εύρημα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο το 87% των έμπειρων επενδυτών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι βγήκαν κερδισμένοι το 2021, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 67% για τους πρωτάρηδες. Σε μία χρονιά, μάλιστα, που τα κρυπτονομίσματα έδωσαν ασύλληπτα κέρδη από 500% έως άνω του 10.000%, ενώ ακόμη και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 25%.

Θα μάθουν από τα λάθη τους το 2022; Μία γρήγορη βόλτα στο Reddit αρκεί. Κάθε μέρα και περισσότεροι δηλώνουν αμετανόητοι και πιστοί στη στρατηγική που θέλει τους ερασιτέχνες να συνεννοούνται μέσω διαδικτύου για να «χτυπήσουν» τις short θέσεις πανίσχυρων hedge funds. Άλλοι, βέβαια, υπόσχονται να μην κάνουν τα ίδια λάθη και να βγουν από την αγορά όταν θα αποκομίσουν «τρελά» κέρδη. Δυστυχώς, όμως, γι’ αυτούς, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια πιο ήπια χρονιά από πλευράς κερδών τόσο στα χρηματιστήρια, όσο και στα κρυπτονομίσματα. Διότι μετά από ένα έτος εντυπωσιακών επιδόσεων και με τη Fed να κλείνει με ταχύ ρυθμό τις στρόφιγγες της ρευστότητας, οι ειδικοί προειδοποιούν τους επενδυτές να είναι άκρως επιφυλακτικοί.

Οι προβλέψεις των επενδυτικών οίκων τα λένε αυτά, γιατί οι εκτιμήσεις των πρωτάρηδων είναι για άνοδο… to the moon. Σε ποσοστό 84% οι πρωτάρηδες επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι οι αγορές θα κινηθούν ανοδικά φέτος, ενώ οι έμπειροι βλέπουν άνοδο σε ποσοστό 75%.

Σε κάθε περίπτωση, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η ψηφιακή επανάσταση αλλάζουν και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές και αυτή είναι μία τάση που καλό θα είναι να έχουν στο μυαλό τους όλοι όσοι ασχολούνται με τον κόσμο των επενδύσεων. Πάντως, με όσα είδαμε το 2021, είναι πολύ πιθανό το 2022 να αποτελέσει έτος καμπής για τους πρωτάρηδες επενδυτές, καθώς είναι πολύ πιθανό να απογοητευτούν πλήρως και θα εγκαταλείψουν τις αγορές σε περίπτωση πτώσης. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση που οι αγορές συνεχίσουν να δίνουν κέρδη, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μία «αρμάδα» ριψοκίνδυνων και άπληστων επενδυτών…