Οι τριγμοί στην Ευρωζώνη, πιέζουν τις διεθνείς αγορές και το Χ.Α.

Οι τριγμοί στην Ευρωζώνη, πιέζουν τις διεθνείς αγορές και το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε αρνητικό… φεγγάρι βρίσκονται οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η κρίση στην Ιταλία – χώρα με εξαιρετικά μεγάλο εκτόπισμα που δύναται να τινάξει στον αέρα το οικοδόμημα του ευρώ – προξενεί νευρικό κλονισμό σε αγορές και επενδυτές.

Στην Ιταλία καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα με το 10ετές να φτάνει στο 3,38%, κάτι που επηρεάζει καταλυτικά και τα ελληνικά ομόλογα, όπου το αντίστοιχο 10ετές φτάνει σήμερα στο 4,31%!

Η «εμπρηστική» δήλωση του ανώτατου στελέχους της Λέγκας Κλαούντιο Μπόργκι, ότι «η Ιταλία θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματα της αν είχε δικό της νόμισμα», προκάλεσε νέα κλιμάκωση στα ιταλικά ομόλογα, ανεβάζοντας και τη γενικότερη ανησυχία σ' όλο το σύστημα της Ευρωζώνης.

Μέσα σ' αυτό το «πολεμικό» κλίμα και με μπαράζ δηλώσεων τόσο από την πλευρά της Ιταλίας, όσο και της Ευρωζώνης που φορτίζουν την ανησυχία, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πιέζονται σημαντικά σήμερα.

Τις ισχυρότερες πιέσεις – εύλογα – δέχεται ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB που οδεύει προς τις 20.300 μονάδες με νέα πτώση 1,40%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί περί το 1,20%. Πτώση περί το 1% καταγράφουν τόσο ο Xetra DAX όσο και ο CAC 40 σε Φρανκφούρτη και Παρίσι αντίστοιχα.

Πτώση με πολύ μικρό τζίρο στο Χ.Α.

Εντός αυτού του κλίματος, το Χ.Α. που παραμένει εξαιρετικά ρηχό και χωρίς σημαντικά αναχώματα από ισχυρούς «παίκτες», υποχωρεί σήμερα κάτω (και) από τις 690 μονάδες. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έχει κατέλθει στις 683 μονάδες με πτώση 1,18%, με κύριο χαρακτηριστικό τον εξαιρετικά μικρό τζίρο που μόλις φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 υποχωρεί, ενώ με ένταση έχουν επιστρέψει οι πιέσεις στις τράπεζες, προβληματίζοντας εκ νέου. Η Πειραιώς υποχωρεί κατά 4,76%, η Eurobank χάνει 3,62%, η Alpha Bank -2,88%, ενώ η Εθνική υποχωρεί κατά 1,97%.

Στο χώρο των blue chips, σημαντικές πιέσεις έως 4% δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ, μετά την «ανορθογραφία» στα αποτελέσματα 6μήνου που έχουν προκαλέσει αναταραχή, ενώ πτώση άνω του 1% σημειώνουν οι Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάν, Aegean Airlines, Lamda Development και Σαράντης.

Στον αντίποδα, κάποια μικτή στήριξη δίνουν οι Coca Cola HBC, ΟΤΕ και Jumbo που κινούνται ήπια ανοδικά.

Στον Mid Cap η πτώση είναι επίσης σχεδόν καθολική. Απώλειες άνω του 2% καταγράφουν οι Cenergy Holdings, Intracom Holdings και Intralot, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι Νηρέας, Κρι Κρι, MLS και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, ελάχιστα χαρτιά πάνε κόντρα στο ρεύμα, κινούμενα ανοδικά, μεταξύ των οποίων οι Δομική Κρήτης, Επίλεκτος, Αλουμύλ, Space Hellas και Πλαίσιο. Συνολικά, μόνο 12 μετοχές ενισχύονται έναντι πάνω από 60 που υποχωρούν, ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει, τουλάχιστον προς το παρόν. β