ΓΔ: 894,24 -11,83 (-1,31 %)

Τζίρος: 62,11 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 894,24 -11,83 (-1,31 %)

Τζίρος: 62,11 εκατ. €   RT

Εισηγμένες του τουρισμού: Οι επισκέπτες κάθονται πάνω σε έτοιμες βαλίτσες...

Οι επισκέπτες κάθονται πάνω σε έτοιμες βαλίτσες...

Με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ των 900 μονάδων συνεχίζεται το ελεγχόμενο κρεσέντο ανοδικών συνεδριάσεων του Απριλίου, με εναλλαγή σε τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η δρομολογημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς δεν δείχνει να διαταράσσει το κλίμα, διατηρώντας  την αγορά συγχρονισμένη με τις διεθνείς αγορές.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων συζητείται, ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει ήδη αυξηθεί, τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων συνεχίζονται.

Παρά τους προβληματισμούς που επιφέρουν όλες αυτές οι διαδικασίες, δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός και εκτός Ελλάδας που σκέφτονται την επερχόμενη τουριστική περίοδο. Ένας κλάδος τεράστιας συνεισφοράς στο ΑΕΠ και την απασχόληση στη χώρα μας αυτός του τουρισμού με τα διεθνή μέσα να κάνουν συχνά-πυκνά αναφορές στην Ελλάδα αλλά και τους διεθνείς οίκους να ξεδιπλώνουν τα μοντέλα τους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που στηρίζονται σε πληθώρα παραγόντων από τον εμβολιαστικό ρυθμό μέχρι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Τα λεγόμενα «διαβατήρια εμβολιασμού» θα υποστηρίξουν την τουριστική βιομηχανία, καθώς θα αποτρέψουν τη χρήση των υποχρεωτικών τεστ και της καραντίνας.

Ήδη οι διμερείς συμφωνίες όπως αυτή της Ελλάδας με το Ισραήλ έχουν προχωρήσει προκειμένου να μη χαθεί και αυτή η τουριστική περίοδος που θα είχε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές Ευρωπαϊκές  χώρες.

Στα γερμανικά μέσα κυριαρχεί η άποψη ότι η Ελλάδα είναι ο υπ αριθμόν 1 ταξιδιωτικός προορισμός  σύμφωνα με τις κρατήσεις και με κάποια μέσα ( όπως η εφημερίδα εφημερίδα Die Rheinpfalz )  να αναφέρουν ότι « οι οικοδεσπότες δεν μπορούν να περιμένουν  άλλο και οι επισκέπτες κάθονται πάνω σε έτοιμες βαλίτσες».

Οι μικροί που περιμένουν μεγάλες επιδόσεις

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένα τα προβλήματα και τις προσδοκίες που αφορούν τις δυο μεγάλες εισηγμένες Αegean και Αutohellas, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης τον Μάιο να κυριαρχεί, είναι επιβεβλημένη η ματιά σε τρεις εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης που προσβλέπουν στην επάνοδο του τουρισμού, καθόσον μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους στηρίζεται σε αυτόν.

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ  είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από το 2005 και είναι η επίσημη αποκλειστική διανομέας της YAMAHA MOTOR Co. Ltd. σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, της PORSCHE AG και της SIXT στην Ελλάδα. 

Οι πωλήσεις του Ομίλου πιέστηκαν ιδιαίτερα από την τουριστική κατάρρευση καθώς η θυγατρική που εκπροσωπεί την εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων Sixt που έχει μεγάλο μερίδιο του ετήσιου τζίρου,  οδηγήθηκε  σε μείωση των πωλήσεων κατά 55.9% το 2020, με ανάλογη επίπτωση κατά 17% στο σύνολο των πωλήσεων του Ομίλου. Κατά 42,9% μειώθηκαν και τα συνολικά ebitda  του Ομίλου. Επιπροσθέτως επλήγη και ο κλάδος  των προϊόντων θάλασσας της Υamaha.  Παρ όλα αυτά, η δημιουργία θετικών ροών για το σύνολο των δραστηριοτήτων , οδήγησε στη μείωση του καθαρού δανεισμού  κατά 7,8 εκατ. ευρώ.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 

Η μετοχή με χαμηλό στα 0,80 ευρώ στο μεγαλύτερο μέρος του 2020, ξεκίνησε την ανοδική του πορεία εντός ενός ανοδικού καναλιού. Η αντίσταση των 1,10 ευρώ , υπήρξε καταλυτική για τη συνέχιση της κίνησης επίπεδο που κινείται και ο απλός κινητός μέσος των 100 εβδομάδων. Ο τίτλος προσέγγισε την επόμενη αντίσταση των 1,42 ευρώ που όταν υπερβληθεί θα δώσει περαιτέρω ορμή προς τα υψηλή του 2020 , τα 1,79 ευρώ. Μια υποχώρηση προς τα 1,20 ευρώ, είναι πιθανή πριν την επάνοδο στην ανοδική της πορεία.

Η CENTRIC κατά τη διάρκεια του 2020 επλήγη ιδιαίτερα στους κλάδους της εν πλω ψυχαγωγίας λόγω των επιπτώσεων στην κρουαζιέρα και κυρίως στην ξενοδοχειακή μονάδα της Μυκόνου, αλλά και της εστίασης, με μικρότερες απώλειες  εσόδων από την εκμίσθωση - εκμετάλλευση ακινήτων. 

Η χρηματοοικονομική διάρθρωση του Ομίλου παρ όλα αυτά είναι ισχυρή δεδομένου ότι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του αποτελούμενο από ομόλογα και μετοχές  εμφάνισε πολύ καλά κέρδη, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου του 2020. Συγκεκριμένα,  η εισηγμένη διέθετε στο τέλος εννεαμήνου θετικό καθαρό ταμείο  15,2  εκατ. ευρώ (ποσό που αναμένεται αυξημένο στις 31/12/2020), με τα ίδια κεφάλαια στα 29 εκατ. ευρώ.  Με την προσδοκία της επανόδου του τουριστικού ρεύματος  τη φετινή χρονιά και με την υψηλή ρευστότητα που διαθέτει,  ο Όμιλος βρίσκεται  σε διαδικασία διερεύνησης επενδυτικών σχεδίων ειδικά στον τομέα των ακινήτων.

CENTRIC  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Ο τίτλος την τρέχουσα εβδομάδα διασπά ένα πλέγμα πολύ ισχυρών αντιστάσεων που συνίσταται στη σημαντική αντίσταση των 0,2650 ευρώ αλλά και την κατερχόμενη από τον Ιανουάριο του 2013 GA. Eπόμενος στόχος τα 0,30 ευρώ επίπεδο που όταν υπερβληθεί θα προσδώσει ιδιαίτερη ορμή προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο των 0,39 ευρώ. Ισχυρή πλέον η στήριξη των 0,2650 ευρώ, με επόμενη τα 0,2450 ευρώ.

Στην Κυριακούλης, ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στα μεγέθη του τρίτου-τουριστικού- τριμήνου είχε η Μητρική Εταιρεία  με μείωση 36,41% στις πωλήσεις και συνολικά στο εννεάμηνο μείωση κατά 57,9%. Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 14,13%. Λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά δεδομένα που αφορούν την πανδημική κρίση, αναμένεται μείωση το δωδεκάμηνο του 2020 σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2019 στα έσοδα από πωλήσεις σκαφών αναψυχής, στα έσοδα ναύλων σε ιδιοχρησιμοποιούμενα σκάφη αναψυχής και στα έσοδα από προμήθειες ναύλων σκαφών αναψυχής τρίτων. Τα έσοδα αυτά αθροιστικά αποτελούσαν το 98,7% των ενοποιημένων εσόδων πωλήσεων για τη χρήση 2019. Η πραγματοποίηση εμβολιασμού του πληθυσμού των χωρών- αγορών που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην τουριστική δραστηριότητα, αύξηση της διάθεσης για ταξίδια και αναψυχή και βελτίωση των οικονομικών προσδοκιών των νοικοκυριών. 

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2020 και τα 0,7260 ευρώ, η μετοχή κινείται στο πλαγιοανοδικό κανάλι  S1-S2, προσεγγίζοντας την αντίσταση των 1,36 ευρώ αλλά και τον απλό κινητό μέσο των 100 εβδομάδων. Επιβεβαιωμένη υπέρβαση αυτού του επιπέδου θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική στη μετοχή έως τον επόμενο στόχο των 1,86 ευρώ. Επόμενος στόχος τα υψηλά ( σε κλείσιμο)του Φεβρουαρίου του 2020 στα 2,30 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.