Οι διεθνείς πιέσεις έφεραν απώλειες 1,54%
Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι διεθνείς πιέσεις έφεραν απώλειες 1,54%

Προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε και λύγισε υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων το Χ.Α. Η ανανέωση των ανησυχιών για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, μετά και τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, τα οποία παραπέμπουν σε επιθετικότερη πολιτική σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα και άρα ύφεση, έφεραν σημαντική πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ακολούθησε την πορεία των ευρωπαϊκών, αν και οι αγοραστές έδωσαν τη μάχη για τη διακράτηση των 850 μονάδων.

Ωστόσο, το κλίμα έξω δεν έλεγε να βελτιωθεί και μάλιστα ήταν κακό όχι μόνο για μετοχές, αλλά για όλες τις επενδύσεις που έχουν ρίσκο, από αρκετό έως καθόλου, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να κρατηθεί πάνω από τις 850 μονάδες να μην καρποφορήσει και να επιταχυνθεί η πτώση.

Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 843,17 μονάδες, κοντά στα χαμηλά ημέρας και με σημαντικές απώλειες 1,54% (χαμηλό ημέρας οι 842,70 μονάδες στο -1,60%). Ο τζίρος δεν μπορεί να θεωρηθεί χαμηλός αφού ο συνολικός ξεπέρασε τα 71 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,91% με τη Eurobank να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις συστημικές (-2,86%), την Alpha Bank να χάνει 1,62% αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να ενισχύεται έως και 2,21%.

Η Εθνική υποχώρησε κατά 1,36% και η Πειραιώς κατά μόλις 0,95% ανακάμπτοντας από το χαμηλό ημέρας και το -3,44%. Τις μεγαλύτερες πάντως απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (-3,09%) είχε η Jumbo, η οποία συμπλήρωσε 4 συνεχόμενες πτωτικές. Με αξιόλογες απώλειες και άνω του 2% η Coca Cola, η Motor Oil (παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα), η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ, η Quest και η Viohalco. Λίγο μικρότερες οι απώλειες για Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ, με την τελευταία να έχει να δει θετικό πρόσημο από 16 Αυγούστου.

Με άνοδο 3,65% έκλεισε η Σαράντης σε μία προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά 30 μηνών. Ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε 1,29% και η ΕΥΔΑΠ 0,61%.
Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης Εβροφάρμα, Lavipharm, Intrakat, Μεβάκο και AVE είχαν τις  μεγαλύτερες απώλειες, χωρίς όμως όλες να έχουν αξιόλογες συναλλαγές. Από την άλλη Fieratex, Βογιατζόγλου, Ελινόιλ και Ρεβόιλ είχαν άνοδο. Συνολικά οι πτωτικές ήταν 85 και οι ανοδικές 27.

Η πορεία των ξένων αγορών θα συνεχίσει να επηρεάζει την πορεία της εγχώριας αγοράς, με τους αναλυτές να ανησυχούν από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. To ελληνικό δεκαετές είναι στο 4,24%.

Επίσης οι αναλυτές σημειώνουν την αρνητική επενδυτική ψυχολογία και την απουσία διάθεσης για ανάληψη ρίσκου στις τελευταίες συνεδριάσεις παρά το γεγονός, ότι συνολικά η αγορά θεωρείται φθηνή και τα αποτελέσματα που δημοσιεύουν επιμέρους εισηγμένες δικαιολογούν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών.