O εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας «φοβίζει» τη Wall Street

O εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας «φοβίζει» τη Wall Street

Με απώλειες ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς έχουν αυξηθεί οι φόβοι για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά τις νέες «απειλές» Τραμπ για επιβολή νέων δασμών.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 309 μονάδες ή 1,25% και κινείται στις 24.674 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 73,99 μονάδες ή 0,97% και βρίσκεται στις 7.671 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 23,60 μονάδες ή 0,83% και κινείται στις 2.750 μονάδες.

Με επιβολή νέων δασμών σε προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα απείλησε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR) να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί ύψους 10%. Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε πως η χώρα του δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιβάλει αντίστοιχα αντίμετρα κατά των ΗΠΑ.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Tesla Inc χάνει 1,30% καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC ο Έλον Μασκ κατηγόρησε ένα υπάλληλο της εταιρείας πως προσπάθησε να κάνει σαμποτάζ κατά της εταιρείας στέλνοντας email προς τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Foundation Medicine Inc κάνει άλμα 28% μετά την ανακοίνωση πως η ελβετική εταιρεία Roche Holding AG πως θα εξαγοράσει και τις υπόλοιπες μετοχές της εταιρείας έναντι 2,4 δισ. δολαρίων.

Νωρίτερα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές που προκλήθηκαν από τις απειλές Τραμπ για επιβολή νέων δασμών στα κινέζικα προϊόντα.