Οι αγρότες διστάζουν να σπείρουν και το καλαμπόκι ετοιμάζεται για νέο ράλι

Οι αγρότες διστάζουν να σπείρουν και το καλαμπόκι ετοιμάζεται για νέο ράλι

Ένα χρόνο πριν, οι τιμές του καλαμποκιού βρίσκονταν σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα, λίγο πάνω από τα 3 δολάρια/bushel, κοντά στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Η κατάρρευση της αγοράς αιθανόλης λόγω της μεγάλης μείωσης της κατανάλωσης βενζίνης ως αποτέλεσμα των περιορισμών στις μετακινήσεις που έφερε η πανδημία, και η χαμηλή ζήτηση από την Κίνα ως αποτέλεσμα της επιδημίας της πανώλης των χοίρων που προκάλεσε τον αποδεκατισμό των κινεζικών κοπαδιών χοίρων, ήταν οι δύο βασικότερες αιτίες για τις πολύ κακές επιδόσεις του καλαμποκιού. Η πανδημία καθυστέρησε επίσης την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Η.Π.Α. – Κίνα, η οποία είχε επιτευχθεί στις αρχές του 2020 και προέβλεπε σημαντικές αγορές αγροτικών προϊόντων από την πλευρά της ασιατικής υπερδύναμης.

Η σταδιακή επαναφορά της παγκόσμιας οικονομίας σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας βοήθησε την αγορά καλαμποκιού να ανακάμψει σταδιακά, πράγμα που έγινε άλλωστε σχεδόν σε όλες τις αγορές εμπορευμάτων και αγροτικών προϊόντων. Λίγοι όμως μπόρεσαν να προβλέψουν πως μερικούς μήνες αργότερα το καλαμπόκι θα πλησίαζε τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας οκταετίας, φθάνοντας τα 5,6 δολάρια/bushel.

Πολύ σημαντικό ρόλο στη μεγάλη άνοδο έπαιξε η ανάκαμψη της αγοράς βενζίνης και κατά συνέπεια της αιθανόλης αλλά το βασικότερο στοιχείο της ανόδου ήταν η εκτόξευση της ζήτησης λόγω των εισαγωγών ρεκόρ από την Κίνα. Όπως είχαμε δει πρόσφατα (Η Κίνα καταβροχθίζει όλο το καλαμπόκι και τη σόγια του κόσμου, αλλά πεινάει ακόμα), οι κινεζικές εισαγωγές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αφού υπερέβησαν το 1.000.000 τόνους καλαμποκιού για κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τώρα. Και, απ’ ό,τι φαίνεται, ο ρυθμός των κινεζικών αγορών παραμένει αμείωτος, αφού μέσα στον Μάρτιο δόθηκε νέα μεγάλη παραγγελία ύψους 1.156.000 τόνων.

Αποτέλεσμα των μεγάλων εισαγωγών στις οποίες προχώρησε η Κίνα είναι και η συνεχής αλλαγή, προς το χαμηλότερο, των εκτιμήσεων για τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας μείωσε κατά 10% τις εκτιμήσεις του για το ύψος των αμερικανικών αποθεμάτων καλαμποκιού στην τελευταία έκθεσή του, από την αντίστοιχη προ μηνός, ενώ προβλέπει μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων κατά 1,5% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά. Οι υπηρεσίες του ίδιου υπουργείου εξέπληξαν προ ημερών τις αγορές, όταν μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για τις εκτάσεις που θα αποφασίσουν να σπείρουν αυτή την περίοδο οι Αμερικανοί παραγωγοί καλαμποκιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου την τελευταία μέρα του Μαρτίου, οι τελευταίες πληροφορίες από τους καλλιεργητές οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι εκτάσεις στις οποίες θα σπείρουν καλαμπόκι για τη νέα περίοδο που αρχίζει αυτή την εποχή, θα είναι ελάχιστα αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η ανακοίνωση αυτή αιφνιδίασε την αγορά που περίμενε μεγαλύτερη αύξηση δεδομένων των υψηλών τιμών που επικρατούν.

Η ορθότητα των εκτιμήσεων των αμερικανικών αρχών ενισχύεται και από άλλα δύο γεγονότα. Πρώτον, από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της αμερικανικής Cargill, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο. Η Cargill χρησιμοποιεί πλήθος επιστημόνων προκειμένου να μπορέσει να προβλέψει τις εξελίξεις στα προϊόντα που την ενδιαφέρουν και αναλύει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων.

Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, ανώτατα στελέχη της περιμένουν συνέχιση της ανόδου, θεωρώντας πως θα συνεχιστούν οι μεγάλες εισαγωγές από την Κίνα και η ζήτηση για αιθανόλη από τα αμερικανικά διυλιστήρια βενζίνης. Δεύτερον, από τη συνέχιση της πολύ καλής πορεία των ναύλων για τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι και τα φασόλια σόγιας, και οι παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς αισιοδοξούν για τη συνέχεια, εκτιμώντας πως δεν θα σταματήσουν οι μεγάλες κινεζικές εισαγωγές.  

Για να περάσουμε και στους αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη των τιμών, πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω δύο στοιχεία. Πρώτον, όλες οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τους την πιθανότητα εκδήλωσης καιρικών φαινομένων που θα πλήξουν σημαντικά τις σοδειές καλαμποκιού ανά τον κόσμο και θα μειώσουν το επίπεδο της προσφοράς. Και δεύτερον, κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά, δεν ξέρουμε πως μπορεί να αλλάξουν οι κανονισμοί σχετικά με τις ποσότητες αιθανόλης που πρέπει να προστίθενται στη βενζίνη που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα στις Η.Π.Α. Όπως μαθαίνουμε από το Reuters, ξεκινά η διαβούλευση σχετικά με τους κανονισμούς που θα ισχύσουν από το 2023. Είναι βέβαιο πως θα γίνει μεγάλη μάχη μεταξύ του λόμπι των διυλιστηρίων που επιθυμεί τη μείωση των ποσοτήτων και του λόμπι των παραγωγών καλαμποκιού οι οποίοι φυσικά επιθυμούν το αντίθετο. Μπορεί το 2023 να φαίνεται μακριά αλλά οποιαδήποτε ένδειξη για αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος θα επηρεάσει άμεσα την αγορά καλαμποκιού.

Η τιμή του καλαμποκιού κυμαινόταν από τα μέσα του Φεβρουαρίου μέχρι τις πρώτες μέρες του Απριλίου ανάμεσα από τα 5,4 και τα 5,65 δολάρια/bushel. Πριν λίγες μέρες όμως ξεπέρασε το πάνω όριο της διακύμανσης και αρχίζει να πλησιάζει προς τα 6 δολάρια.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας σίγουρα έχουν παίξει ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, και δεν αποκλείεται να αποτελέσουν την αφορμή για την έναρξη ενός νέου ανοδικού κύκλου για το καλαμπόκι. Τα θεμελιώδη στοιχεία υποστηρίζουν αυτή την εξέλιξη και η τεχνική ανάλυση φαίνεται να μη διαφωνεί.

Αν δεν έχουμε κάποια αρνητική εξέλιξη από το μέτωπο των κανονισμών στις Η.Π.Α., κάτι που είναι σχεδόν απίθανο να γίνει σύντομα, δεν αποκλείεται σε μερικές εβδομάδες ή μήνες να αρχίζουμε να μιλάμε για προσέγγιση των ιστορικών υψηλών τιμών του 2011, όταν το καλαμπόκι είχε ξεπεράσει και τα 8 δολάρια/bushel. Αν πραγματικά συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν οι καλλιεργητές καλαμποκιού ανά τον κόσμο θα εξακολουθήσουν να διστάζουν να σπείρουν σε ακόμα περισσότερα χωράφια.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.