Ο «ψυχρός πόλεμος» για το αέριο και η δήλωση Πούτιν που έριξε τις τιμές

Ο «ψυχρός πόλεμος» για το αέριο και η δήλωση Πούτιν που έριξε τις τιμές

Τάιμ άουτ στο ράλι των τιμών και τον «ψυχρό πόλεμο» που μαίνεται στην Ευρώπη σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου και τις τιμές του καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά τη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συμβάλει στη συγκράτηση της κρίσης.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία, με βάση τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους, μπορεί και πάλι να προμηθεύσει την Ευρώπη με υδρογονάνθρακες συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, με ποσότητες ρεκόρ. Δεν παρέλειψε ωστόσο να κατηγορήσει την Κομισιόν πως διέπραξε λάθος όταν θέλησε να απαλλαγεί από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου.

Παράλληλα τόνισε ότι «δεν πρέπει κανένας να μπαίνει σε δύσκολη θέση, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, παρά τα άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις ρώσο -ουκρανικές σχέσεις μέχρι σήμερα, και δεν πρέπει να υπονομεύεται η εμπιστοσύνη προς την Gazprom που είναι ένας αξιόπιστος, απόλυτα αξιόπιστος εταίρος από όλες τις απόψεις».

Η εν λόγω δήλωση, κατάφερε να καταλαγιάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, έστω και πρόσκαιρα, γεγονός που αποτυπώθηκε στα ταμπλό του Transfer Transfer Facility (TTF)

Πιο συγκεκριμένα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παραδόσεως Νοεμβρίου που έφτασε σήμερα να αποτιμάται στα 161 δολάρια ανά MWh, μετά τις δηλώσεις Πούτιν έχει φτάσει στα 104,9 δολάρια. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Bloomberg, το ρεκόρ στις τιμές φυσικού αερίου προκάλεσαν οι εντεινόμενοι φόβοι για ενεργειακές ελλείψεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η απότομη διολίσθηση των τιμών καταδεικνύει πόσο εξαιρετικά ασταθείς έχουν γίνει οι αγορές ενέργειας τις τελευταίες ημέρες, υποδαυλίζοντας τους φόβους για τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο.

Το πρακτορείο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους που υποστηρίζουν ότι οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες ροές από τη Ρωσία ήταν μια σημαντική αιτία της ενεργειακής κρίσης. Αλλά η ρωσική Gazprom θα διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας από ό,τι είχε συμβληθεί για φέτος, με βάση τους πρώτους εννέα μήνες της προμήθειας.

Τα πράγματα αυτή τη στιγμή μοιάζουν εκτός ελέγχου, η συνοχή της ΕΕ διακυβεύεται και κάθε ημέρα που περνά η άσκηση αναχαίτισης των αυξήσεων δυσχεραίνει περισσότερο.