Ο Μπάιντεν «έφερε» ήδη ένα ιστορικό ράλι στις αγορές

Ο Μπάιντεν «έφερε» ήδη ένα ιστορικό ράλι στις αγορές

Παρά τις σοβαρές ανησυχίες μεγάλων παικτών της Wall Street ότι οι προτεραιότητες της διακυβέρνησης Μπάιντεν ενδέχεται να ανατρέψουν το περιβάλλον που είχε διαμορφώσει ο Τραμπ και να επιφέρουν πλήγμα στις μετοχές τους, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε με το καλημέρα να κερδίσει τις αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία της FactSet που δημοσιεύει το αμερικανικό δίκτυο MarketWatch, στο διάστημα των 11 εβδομάδων που μεσολάβησαν από το βράδυ των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου έως το κλείσιμο της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου 2021, ημέρα κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε και πλέον είναι επισήμως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο S&P 500 ενισχύθηκε σε ποσοστό 14,3% που είναι το μεγαλύτερο ράλι μεταξύ εκλογών και ορκωμοσίας στην ιστορία.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το επόμενο μεγαλύτερο ράλι μεταξύ εκλογών και ορκωμοσίας σημειώθηκε το μακρινό 1928, όταν κέρδισε τις εκλογές ο Ρεπουμπλικάνος, Χέρμπερτ Χούβερ, με τα κέρδη του S&P 500 στο 13,3%.

Συγκριτικά, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και έως την ορκωμοσία του, ο S&P 500 ενισχύθηκε… μόλις κατά 6,16%, ενώ κέρδη 4% κατέγραψε ο ίδιος δείκτης μετά τη δεύτερη νίκη και ανανέωση της θητείας του Μπάρακ Ομπάμα.

Για την ιστορία να πούμε ότι η νίκη του Τζον Κένεντι είχε «φέρει» κέρδη 8,8% στη Wall Street (πάντα για την περίοδο από τις εκλογές έως την ορκωμοσία), ενώ ανάλογα κέρδη είχε  σημειώσει ο S&P 500 και μετά τη δεύτερη νίκη του Μπιλ Κλίντον.

Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες απώλειες της συγκεκριμένης περιόδου καταγράφηκαν το 2008 όταν ο Μπάρακ Ομπάμα μετακόμισε στο Λευκό Οίκο, ωστόσο η πτώση αποδίδεται εξολοκλήρου στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers λίγες εβδομάδες νωρίτερα.